Mostarska bolnica pokušala zataškati slučaj: Bakteriju imalo osam beba, četiri umrle

Aktuelno
Mostarska bolnica pokušala zataškati slučaj: Bakteriju imalo osam beba, četiri umrle
Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila je, 26. i 27. septembra ove godine, inspekcijski nadzor u oblasti zdravstvene inspekcije u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SBK) Mostar, a predstavka se odnosila na slučaj smrti nedonoščadi na Odjelu za intezivno liječenje i neonatologiju Klinike za dječije bolesti.

Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila je, 26. i 27. septembra ove godine, inspekcijski nadzor u oblasti zdravstvene inspekcije u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SBK) Mostar, a predstavka se odnosila na slučaj smrti nedonoščadi na Odjelu za intezivno liječenje i neonatologiju Klinike za dječije bolesti.

U saopćenju za javnost navodi se da je izvršen uvid u dostavljenu medicinsku dokumentaciju za osam nedonoščadi, a federalni zdravstveni inspektori će (shodno zakonskoj regulativi i u okviru nadležnosti) poduzeti zakonom propisane mjere, te će o utvrđenom u toku inspekcijskog nadzora biti obaviješteno nadležno tužilaštvo.

Ističe se da je inspekcijskim nadzorom konstatirano da su sve bebe - nedonoščad smještene na Odjel za intenzivno liječenje u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

U toku boravka na Odjelu za intenzivno liječenje dolazi do pogoršanja zdravstvenog stanja nedonoščadi te se na osnovu kliničke slike ordinira odgovarajuća antibiotska terapija i uzimaju uzorci na hemokulturu. 

Bolnica dostavila nepotpune prijave

Nakon ponovljenih nalaza hemokulture, kod svih nedonoščadi koja su smještena na tom odjelu izolirana je bakterija Klebsiella pneumoniae (sloj ESBL), a u jednom slučaju iz nalaza brisa vrha katetera izolirana je Klebsiella pneumoniae.

Pored provedene antibiotske terapije, četvero nedonoščadi je umrlo, a četvero nedonoščadi (koje je imalo sličnu kliničku sliku uz pojavu simptoma sepse) je izliječeno - navodi se.

Inspektorima su za vrijeme nadzora predočene uputnice za Odjel za patologiju radi vršenja obdukcije za umrlu nedonoščad. Od četvero umrle nedonoščadi, uz pristanak i na zahtjev roditelja, izvršena je obdukcija jednog novorođenčeta, te se čeka nalaz obdukcije koji treba biti dostavljen federalnim zdravstvenim inspektorima.

"Federalni zdravstveni inspektori izvršili su 4. oktobra uvid u protokole i prijave u Zavodu za javno zdravstvo HNK Mostar te konstatirali da je Zavod 27. 09. 2016. godine zaprimio osam prijava bolničke infekcije koje je ispunio ordinirajući ljekar Odjela za neonatologiju i intenzivno liječenje Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, prema Pravilniku o uvjetima i načinu provođenja mjera za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija na Obrascu broj 1 koji je nepotpun u smislu da nedostaju podaci koji se odnose na dijagnozu, terapiju, ishod, datum smrti i napomene bolničke komisije. Prema istom pravilniku (na Obrascu 2 - uzročnici bolničke infekcije) pod tačkom 6 zaokružena je Klepsiella spp. na svih osam prijava", ističe se.

Inspekcijski nadzor u oblasti zdravstvene inspekcije izvršen je na osnovu pismenog zahtjeva Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, a federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila ga je zajedno s kantonalnom sanitarnom inspektoricom koja je vršila inspekcijski nadzor iz oblasti koju kontrolira sanitarna inspekcija na Odjelu za intezivno liječenje i neonatologiju u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru.

Bolnica pokušala zataškati slučaj

Mostarski Dnevni list koji je iscrpno pratio slučaj navodi da je bolnica pokušala zataškati smrt beba. Iz bolnice su prvo negirali da je kod umrlih beba zabilježeno prisustvo bakterije, a nadležnima su cijeli slučaj prijavili tek nakon što je inspekcija ušla u bolnicu.

Prva beba je umra 16. a druga 21. augusta, dok je treća beba umrla 10. septembra. Roditelji su novinarima Dnevnog lista podastrijeli dokaze da su bebe bile zaražene bakterijom dok su iz bolnice to negirali tvrdeći da se radi o bebama koje su rođene prijevremena i koje su bile u teškom stanju. Bolnica je prisustvo bakterije prijavila tek 27. 9. 2016. godine - danima nakon smrti beba.

Direktor bolnice Ante Kvesić nije želio komentarisati slučaj ni nakon što je objavljen inspekcijski nalaz.

Ne propustite