ISLAMSKA ZAJEDNICA

Zašto je Bosna Sema odustala od uvakufljavanja svoje imovine?

Objavljeno:11.10.2016 - 15:45
A A A Times Arial

Proces predaje imovine Bosna Sema obrazovnih institucija u vlasništvo i na upravljanje Islamskoj zajednici BiH nije urodio plodom, uprkos, kako je to iz Islamske zajednice saopćeno - spremnosti da se "ovaj proces uspješno privede kraju na zadovoljstvo učenika, studenata, njihovih roditelja i cijele društvene zajednice". 

U jučerašnjem saopćenju je navedeno da je na adresu Islamske zajednice 3. oktobra 2016. godine stiglo pismo "u kome rukovodstvo 'Bosna Sema-e' obavještava Islamsku zajednicu da se oni povlače iz pregovora i da je time ovaj proces prekinut".

Orhan Hadžagić, PR Bosna Sema obrazovnih institucija, kazao je za Novi.ba da su od uvakufljavanja obrazovnih institucija odustali jer su iz Islamske zajednice dobili informaciju da se transfer imovine u vakuf ne može desiti iz tehničkog razloga, jer Bosna Sema otplaćuje kreditni aranžman

"Kako to ide po statutu i pravilima Islamske zajednice, da bi nešto bilo uvakufljeno mora biti uknjiženo jedan kroz jedan... Mi imamo određene kredite, investirali smo u zgrade, labaratorije... Jednostavnije, zaduženi smo, a kredit ne možemo da vratimo odmah. Normalno, taj kredit ima neki svoj tok otplaćivanja, tako da je tehnički neizvodljivo da se realizuje ono što je u pismu namjere navedeno, da se uvakufi imovina pod okriljem Bosna Sema obrazovnih institucija Islamskoj zajednici BiH", kazao je on, dodavši da tu nije moglo doći ni do kakvog kompromisa.

U saopćenju iz Islamske zajednice je navedeno da se uvidjelo da je u procesu pregovora sa rukovodstvom 'Bosna Sema-e' riječ o velikoj i vrijednoj imovini u kojoj je vršen veliki finansijski promet, te je Islamska zajednica "procijenila da je nužno uvesti ovlaštenu revizorsku kuću, čiji bi revizorski nalaz bio osnov za dalji proces preuzimanja imovine i institucija 'Bosna Sema-e'".

"Na ovaj zahtjev Islamske zajednice 'Bosna Sema' je pismeno odgovorila da prihvata da se uvede revizorska kuća koja će uraditi revizorski nalaz u roku od trideset dana. Nakon što je odabrana revizorska kuća uz saglasnost obje strane, te nakon što je desetak dana vršen proces revizije, tačnije 03.10. 2016. godine na adresu Islamske zajednice stiglo je pismo u kome rukovodstvo 'Bosna Sema-e' obavještava Islamsku zajednicu da se oni povlače iz pregovora i da je time ovaj proces prekinut", stoji u saopćenju Islamske zajednice BiH.

Iz Bosna Sema obrazovnih institucija su nam pojasnili da je Islamska zajednica tokom pregovora o uvakufljavanju preporučila da se uđe u reviziju finansijskog poslovanja, kao što je preporučila i revizorsku kuću. 

"Ta revizorska kuća, tih četiri-pet kancelarija su krenule u svoj posao. Iako je donijeta odluka da se iz gorenavedenih razloga obustave pregovori, mi smo i dalje zadržali te ljude da oni završe tu reviziju. Rezultat revizije će biti proslijeđen vlastima, agencijama, pa i medijima. Dakle, kako bi svi mogli da se uvjere u ispravnost našeg poslovanja. Mi bismo tu reviziju svakako radili, to je naša obaveza krajem svake kalendarske godine", kazao je on.

Podsjećamo, sredinom augusta ove godine na adresu Islamske zajednice u BiH došlo je pismo namjere koje je uputilo rukovodstvo Bosna Sema obrazovnih institucija, iskazavši tako spremnost da se imovina i obrazovne institucije koje su u njihovom vlasništvu i kojima oni upravljaju predaju Islamskoj zajednici. Načelnu spremnost iskazali su i ovi potonji.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!