Čović i Radončić nakon sastanka: Sporan je način koaliranja

Bosna i Hercegovina
Čović i Radončić nakon sastanka: Sporan je način koaliranja
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarao je danas sa koalicionim partnerima, prvo sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i SBB-om Fahrudinom Radončićem.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarao je danas sa koalicionim partnerima, prvo sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i SBB-om Fahrudinom Radončićem. Zajednički stav je da je koalicija stabilna, ali je sporan način koaliranja. Zamjerke na način koaliranja imao je Radončić, koji je kazao da je neprihvatljivo da partneri u vlasti tri ili četiri puta razgovaraju o jednoj temi.

"Koalicija nije sporna i stabilna je, ali je sporan način koaliranja. Ne možemo tri ili četiri puta razgovarati na istu temu, a da ne rješavamo probleme i ne možemo pod izgovorom lokalnih izbora pravdati nedostatak kompromisa", kazao je Radončić.

On je dodao da SBB insistira na mnogo bržem sređivanju stanja u FBiH i bržoj izgradnji infrastrukture. Dragan Čović je također kazao da koalicioni partneri moraju brže raditi, a naročito kada je u pitanju evropski put BiH.

"U naredna dva mjeseca planiramo da dobijemo upitnik, da do kraja januara završimo priču o implementaciji presude Suda u Strazburu, kako bi do kraja marta odgovorili na upitnik i u konačnici do kraja slijedeće godine dobili kandidatski status", poručio je Čović kako je master plan usvojen i predstavljen Evropskoj komisiji i da od toga nema odstupanja.

Čović je kratko prokomentarisao i prekid izbora u Stocu, kazavši kako očekuje adekvatnu reakciju nadležnih institucija.

"Politika je ključna u svemu, jer da nije ne bi se ni dogodilo to što sada imamo u Stocu, ali smatram da se ne može ponoviti situacija kao u Mostaru. Ako je neko napravio nered na biračkom mjestu taj mora biti sankcionisan bez obzira na razlog. Očekujem da institucije urade svoj posao u tom slučaju", zaključio je Čović.

(klix.ba)

Ne propustite