Igru briši, bodove piši: Zmajevi nisu kao prije i ne treba se zanositi

Fudbal
Igru briši, bodove piši: Zmajevi nisu kao prije i ne treba se zanositi
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je s 2:0 savladala Kipar i tako došla do šestog boda u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. Igru briši, bodove piši – bio bi to kratki opis duela iz Zenice. I zaista je bilo tako, nastup za zaborav, a najbitnija su tri boda nakon debakla u Belgiji.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je s 2:0 savladala Kipar i tako došla do šestog boda u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. Igru briši, bodove piši – bio bi to kratki opis duela iz Zenice. I zaista je bilo tako, nastup za zaborav, a najbitnija su tri boda nakon debakla u Belgiji.

Još jednom smo se uvjerili da potpuno bespotrebno sami sebe ubrajamo u favorite, a treba se biti realan i priznati da smo itekako daleko od toga. Ova ekipa, iako ima dosta igrača koji nastupaju u renomiranim klubovima, je itekako fudbalski ograničena i manjak kvaliteta je vidljiv nažalost. Selektor Mehmed Baždarević nije ponovio grešku iz Brisela, te je odustao od taktike 3-5-2 koja je bila totalni promašaj. I to protiv jedne od najboljih svjetskih selekcija.

Često u medijima možemo pročitati da je potrebno da selektor mijenja tim, ali s pravom se pitam šta to je moguće drastično promijeniti da bi se krenulo ka boljem? Asmir Begović, iako grije klupu na „Stamford Bridgeu“, bez prave konkurencije je u A timu. Treba biti realan. „Ministar odbrane“ u posljednjim nastupima zaista nije bio uvjerljiv, ali i dalje čvrsto drži jedinicu u svojim rukama. U odnosu na Brisel ispali su Ermin Bičakčić i Ervin Zukanović, a selektor se odlučio za mlađe i pokretnije Tonija Šunjića i Ognjena Vranješa. I tu sigurno nije pogriješio.

Emir Spahić solidno je odradio posao, pogotovo ako se zna koliko je samo kritika pretrpio nakon Brisela. Istina, odbrana je u nekoliko navrata opasno „ispala“, što se ne bi smjelo događati protiv selekcija tipa Kipra. Sead Kolašinac, slično kao i protiv Belgije, nekako anemičan, nije to onaj Seo od koga očekujemo da blista na lijevom beku. 

Mnogi ističu da je ova ostrvska reprezentacija jaka, ali podatak da u posljednje tri godine imaju samo četiri trijumfa (dva protiv potpunog autsajdera Andore i jedan protiv nas) dovoljno govori za sebe. U ovoj godini nisu uspjeli ni remizirati, te su već sada se oprostili i od bilo kakvih nadanja da bi se mogli umiješati u borbu za baraž. Sigurno je da Belgijanci ostaju favorit broj jedan za prvo mjesto u grupi, te da ćemo se s Grcima boriti za baraž. Ova Grčka nije kao iz prošlih kvalifikacija, kada je bila katastrofalna. Sada su to neki novi igrači, a smjena generacija sigurno nije mogla proći bezbolno. 

Ipak, vratit ću se sinoćnjem duelu. Vezni red bio je poprilično trom veći dio susreta, Haris Medunjanin već drugi meč apsolutno ništa nije prikazao. To je meni jedan od dražih fudbalera u našem taboru, ali vrijeme je da probamo i druge opcije. Miralem Pjanić izvodio je skoro sve naše prekide, pokušavao i ugroziti gol, a kao nagrada stigle su dvije asistencije za Dijamanta. Za uspjeh u možda najvažnijem duelu kvalifikacija koji igramo narednog mjeseca bit će nam potreban još raspoloženiji veznjak Juventusa. Selektor će morati nešto definitivno promijeniti u veznom redu, ukoliko želimo ostvariti dobar rezultat koji bi nas pogurao makar ka baražu. 

Ni krilni igrači nisu bili za posebnu pohvalu. Edin Višća se zaista trudio, ali nije to ona igra koju očekujemo. Senad Lulić je dosta griješio, ali i dokazao nam da je naš vjerovatno najspremniji igrač. Istina, mene zabrinjava to što Lulić ništa posebno ne pokazuje u veoma bitnim duelima, ali i njegovo ponašanje kao što je bilo u drugom poluvremenu u Briselu. Trebao bi početi mijenjati pristup ili će Meša morati razmišljati i o rokadama u tom dijelu. Izet Hajrović i pogotovo Tino Sven Sušić su dokazali klasu, ali i to da su često neopravdano u drugom planu. Krilni napadač Werdera unio je pravu živost po lijevoj strani, koja je većim dijelom susreta djelovala anemično, dok je novi fudbaler Genka potvrdio da je riječ o klasnom igraču što sam uvijek tvrdio. Tino se odlično nosi s bremenom slavnog prezimena, uprkos potpuo neopravdanom izljevu mržnje određenog dijela bh. javnosti. U nekoliko navrata majstorski je podvalio lopte prema Džeki, a i potezima izmamio aplauze promrzle publike u Zenici.

Džeko i Đurić bili su stalna prijetnja gostima, mada je po meni bespotrebno izbačen iz prve postave Vedad Ibišević. Igrali smo visokim loptama što je Kipranima olakšalo posao, ali srećom ostvarena je pobjeda. S pravom se mogu zapitati šta bi se desilo da nam gosti nisu velikodušno poklonili prvi pogodak. Ne smijemo se zanositi ovom pobjedom, mada je veoma bitna. Trčalo se jeste, bilo znatno borbenije nego u Briselu, ali moramo znati da je ovo jedan od autsajdera naše grupe. Možda i najbolje naš nastup opisao je Senad Lulić, koji je iskreno kazao da ne igramo kao prije i da će teško biti doći do baraža. Pametnom dovoljno...Uspjehom u narednom susretu uveliko bi odškrinuli vrata baraža, te dokazali da smo zaista druga reprezentacija po kvalitetu u ovoj grupi. Osim favorita Belgije i Grčke koja se polako uzdiže, ostale selekcije nisu vrijedne ni pomena...

Piše: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite