Tandem Pjanić - Džeko spasio Zmajeve: Trijumf uz blijed nastup

Fudbal
Tandem Pjanić - Džeko spasio Zmajeve: Trijumf uz blijed nastup
Fudbalska reprezentacija BiH večeras je u Zenici s 2:0 nadigrala Kipar u okviru 3. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. Iako to rezultat ne otkriva, veoma teško smo stigli do trijumfa i to zahvaljujući dvojcu Pjanić - Džeko.

Fudbalska reprezentacija BiH večeras je u Zenici s 2:0 nadigrala Kipar u okviru 3. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. Iako to rezultat ne otkriva, veoma teško smo stigli do trijumfa i to zahvaljujući dvojcu Pjanić - Džeko.

Od samog početknaa smo nametnuli svoj tempo, želeći se iskupiti za visok poraz u Briselu. Pjanić je imao dobar pokušaj u petoj minuti igre. Natrčao je u sredini kaznenog prostora na ubačaj s desne strane, ali je pucao malo pored gola.

Kiprani su zaprijetili opasno u 14. minuti Christofi se ubacio iz drugog plana i uputio loptu u prazan kazneni prostor, ali na petercu njegov saigrač srećom nije stigao na loptu. Minutu kasnije je Džeko pred gostujućim golom pucao glavom nakon ubačaja s desne strane, ali tačno u golmana.

Zmajevi su kontrolirali igru, a pokušao je i Pjanić udarcem iz voleja u 24. minuti, ali je neko u obrani blokirao i poslao je iznad gola. U 35. minuti je Džeko primio dugu loptu koju je poslao Đurić, smirio je i krenuo o lijevoj strani prema golu, ali je iz teškog ugla uspio pogoditi samo vanjsku stranu mreže.

Još jedan opasan pokušaj gostiju vidjeli smo u 39. minuti. Loptu je primio Christofi, pucao snažno po sredini gola, ali je Asmir Begović uspio odbiti u korner. I to je bilo sve u blijedom prvom poluvremenu.

Odličnu su priliku Zmajevi imali u 53. minuti. Edin Višća je sjajno ubacio u kazneni prostor nakon što je uspio sačuvati loptu u terenu, Džeko je pucao glavom ali samo pokraj gola nakon što je golman gostiju otišao u prazno. I pet minuta kasnije u prilici se našao kapiten BiH. Pjanić je uzeo loptu i poslao je Džeki koji je izašao sam pred golmana Panayija, ali je on sjajno odbranio. Stigao je napadač Rome ponovno do lopte ali mu je i drugi pokušaj izblokiran. U nastavku je uslijedio blijed pokušaj Višće.

Nervoza se sve više uvlačila u naše redove i tribine, a u 56. minuti rezervista Izet Hajrović je pucao s lijeve strane, gostujući golman je jedva odbranio, ali Đurić nije stigao na odbijanac koji je samo trebao pospremiti u praznu mrežu. U posljednji trenutak odbrana je izbacila loptu u korner.

I napokon su domaći igrači probili gostujuću odbranu u 70. minuti. Alexandrou je pogriješio u kaznenom prostoru, Pjanić mu je uzeo loptu i poslao je ka usamljenom Džeki. Kapiten ovu priliku nije propustio i pospremio je loptu u gol za oduševljenje na tribinama.

Samo 11 minuta poslije sve je bilo gotovo. Rezervista Tino Sušić lijepo je sačekao Pjanića, a veznjak Rome odlično pronašao Džeku koji postiže svoj drugi pogodak za 2:0. To je bio i konačan rezultat, a do kraja smo mogli postići još poneki gol. Igru briši - bodove piši, to je bio kratak opis večerašnjeg nastupa. Sada nam u narednom mjesecu slijedi izuzetno teško gostovanje Grčkoj.

Ne propustite