BiH i Slovenija unapređuju saradnju u oblasti turizma i ekonomije

Bosna i Hercegovina
BiH i Slovenija unapređuju saradnju u oblasti turizma i ekonomije
Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Slovenije danas su u Sarajevu potpusali Memorandum o razumijevanju u oblasti turizma i Zajedničku izjavu o saradnji na trećim tržištima.

Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Slovenije danas su u Sarajevu potpusali Memorandum o razumijevanju u oblasti turizma i Zajedničku izjavu o saradnji na trećim tržištima.

Memorandum i Zajedničku izjavu uime BiH potpisao je zamjenik predsjedavajućeg VMBiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec.

Ministar Šarović izjavio je da su dva dokumenta potpisana nakon pregovora od 2010. godine.Dodao je da su oba dokumenta koja je BiH potpisala sa Slovenijom važna jer je ta zemlja dala značajnu podršku BiH na putu ka Evropskoj uniji.

- Također tu su i različite oblasti, kao što su zaštita prirodne okoline, poljoprivreda, ekonomija... Kroz nekoliko bilateralnih sporazuma koje smo potpisali, došla su i ova dva dokumenta za saradnju u oblasti turizma. Kroz ovaj dokument pozivamo obje strane da sarađuju, podstiču građane i jedne i druge zemlje da posjećuju BiH i Sloveniju - pojasnio je Šarović.

Istakao je da se druga deklaracija nastavlja na raniji sporazum dvije strane u oblasti privrede.

- Ona pruža mnogo mogućnosti za obje strane koje inače imaju dobru ekonomsku saradnju i razmjenu koja je uravnotežena. Mislim da postoji dobra perspektiva za buduću saradnju - kazao je Šarović na pres-konferenciji.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crrnadak, koji se danas sastao sa svojim slovenskim kolegom, izrazio je nadu da će saradnja između dviju zemalja biti dugoročna i dobra, kao što je danas.

- Odnosi su dobri i praktički nemamo otvorenih pitanja. Jedno pitanje koje se stalno spominjalo jeste pitanje devizne štednje, odnosno štediša iz BiH u bivšoj Ljubljanskoj banci. Meni je drago kazati danas da su sve pretpostavke ispunjene i više nema prepreka da do kraja godine počne isplata štedišama iz BiH - istakao je Crnadak

Smatra da to pitanje nije toliko političko koliko je stalno bilo pristuno u javnosti i u Sloveniji i BiH.

Druga stvar koja je važna, kako kaže,  jeste da su ekonomski i vanjskotrgovinski odnosi BiH i Slovenije u stalnom usponu.

- Slovenija je naš peti partner po vanjskotrgovinskoj saradnji, također u samom vrhu zemalja koje investiraju kod nas. Najvažnije je to što se privrednici iz Slovenije osjećaju komotno ovdje i razvijaju svoje poslove. Snažno podržavamo susrete privrednika dviju zemalja - rekao je Crnadak.

Na kraju je kazao da su se dvije delegacije dogovorile da se zadrže na pitanjima o ekonomiji i mladim.

Erjavec je u svom obraćanju novinarima naglasio da Slovenija svo vrijeme pomaže BiH na putu ka Evropskoj uniji.

- Slovenija je 2012. godine godine s posebnim pismom pomogla da se BiH pospješi put ka EU. Nakon toga se stvorio Berlinski proces. Ta inicijativa je korisna i bitna da se rezvijaju stvari kao što su turizam, privreda... Slovenija će i dalje da pomaže evropski put BiH. Sretni smo da je bila uspješna uloga BiH za članstvo u EU, ali najteži posao tek dolazi. Bit će jako bitno kakav će pristup BiH imati u ispunjavanju pitanja na osnovu koji će biti izraženo mišljenje - rekao je Erjavec.

Ubijeđen je da će sve te stvari biti dobro obavljene, a u tom smislu Slovenija je ponudila tehničku pomoć.

Posebno je zadovoljan da će se do kraja godine početi s prvim isplatama štedišama Ljubljanske banke u BiH.

- Imamo rezervisano 385 miliona eura, tako da ne bi smjelo biti nikakvih prepreka u isplati - potcrtao je. 

Na kraju je kazao da je BiH za Sloveniju 12 najbitniji ekonomski partner, te je prenio utiske nakon razgovora s privrednicima u Sloveniji, koji, kako kaže, vide priliku za saradnju sa BiH  i velike mogućnosti za investicije. 

(Fena)

Ne propustite