Sve Frljićeve kontroverzne predstave: Može li društvo položiti njegove ispite?

Aktuelno
Sve Frljićeve kontroverzne predstave: Može li društvo položiti njegove ispite?
Predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" reditelja Olivera Frljića otkazana je nakon niza negodovanja i prijetnji. Kontroverzno djelo koje je sarajevska publika pogledala na ''svoju odgovornost'' u sklopu festivala MESS nalazi se u središtu medijske pažnje.

Povodom dešavanja vezanih za predstavu "Naše nasilje i vaše nasilje", oglasilo se i Hrvatsko kulturno društvo Napredak, koje naglašava da iza navodne nedopustive blasfemične prirode predstave stoje dva teatra - Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke. 

"Ova predstava bolno vrijeđa kršćane, muslimane i državu BiH pa tako i sve njezine građane. Hrvatsko kulturno društvo Napredak poštuje, štoviše zalaže se i promiče umjetničke slobode, razumije i provokaciju u službi umjetnosti, ali banalno – ali ne zbog toga i manje opasno – vrijeđanje vjernika naprosto drži nedopustivim, blasfemijom u njezinu nadrastičnijem obliku. U nadi da neće biti potreban građanski bojkot predstave i da se izbjegnu nove krivične prijave, HKD Napredak traži od nadležnog ministra i uprave Messa da se predstava skine s repertoara", stoji između ostalog u saopćenju HKD Napredak.

U nastavku pročitajte koje su Oliverove predstave zatalasale javnost i države u kojima su izvođenje.

Ne propustite