ŠPANSKO SELO

Da li neko ima želju studirati u Barseloni?

Objavljeno:10.10.2016 - 08:49
A A A Times Arial

To je grad koji nudi jedan od najprivlaćnijih okuženja u Europi u kojem se živi i studira. Sunčana klima, plaže, mediteranska kuhinja, bogat umjetnički i kulturni život, kosmopolitski centar grada i naravno  legendarna party scena. Ali hajde da ne idemo daleko od učenja, Barselona je i dom dva najprestižnija Španska univerziteta, Universitat Autònoma de Barcelona i Universitat de Barcelona, oba su rangirana među 200 najboljih svjetskin univerziteta za 2016. godinu. Ja sam išla na c i definitivno moje mišljenje o njemu je izvrsno. Nalazi se izvan grada ali je metro linijom i autoputem odlično povezan s centrom. To je u biti svojevrstan grad za sebe jer u kampusu su objedinjene sve zgrade fakulteta, studentski domovi, labratorije, biblioteka, parkovi, sportski sadržaji, restorani, multifunkcionalne sale, ambulanta... Universitat de Barcelona je malo drugačije organ izovan i nalazi se u zgradama razbacanim po gradu, slična situacija kao sa Sarajevskim univerzitetom. Prema nekim podacima u Barseloni se uvijek nalazi oko 200 000 studenata što i ne čudi jer su uslovi za studiranje na jako visokom nivou.

Samo Universitat Autònoma de Barcelona nudi 87 različitih diplomskih programa i 133 mastera, a 35 posto studenata nisu građani Španije. Upoznala sam jednog Bosanca iz Travnika koji je studirao na Universitat de Barcelona, uspješno završio fakultet i ostao da živi ovdije. Izgleda da nije mogao odoliti mediteranskoj klimi i hrani.

Ako imate želju za ovakvom avanturom a problem su vam finansije nemojte odustajati tako lako. Postoji jako veliki broj stipendija koje se nude stranim studentima, a koje pokrivaju sve ili većinu troškova. Sa početkom Erasmus plus programa još je i lakše jer se broj stipendija povečao, ali su i dalje najzastupljenije one koje finansira Španska vlada, regionalna vlada Katalonije, Vanjsko-trgovinska komora, tu su naravno i različite banke i velike kompanije koje putem ovog stipendiranja osiguravaju sebi vrhunske radnike po završetku studija tako da ako uspješno završite fakultet ili master ne morate se brinuti za zaposlenje.

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!