GRAĐANSKI SAVEZ: Građanima čestitke na hrabrosti, Vladi kritike zbog cenzure

Bosna i Hercegovina
GRAĐANSKI SAVEZ: Građanima čestitke na hrabrosti, Vladi kritike zbog cenzure
Prijetnje cenzurom, pak, možda imaju mjesta u represivnim režimima na Bliskom istoku, ali im sasvim sigurno nije mjesto u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Pravo na slobodu izražavanja je neotuđivo i neizostavan je dio evropske istorije i tradicije od renesanse. Nasilje kao odgovor na mišljenje nije legitimno niti legalno nigdje osim u diktaturama.

Građanski savez čestitao je svim građanima Sarajeva na hrabrosti, integritetu i otvorenosti koji nemaju oni koji vode Kanton. Iz ove stranake osudili su otvoreni pritisak vlasti i kantonalnog premijera Elmedina Konakovića na teatarski festival MESS. "Umjesto prijetnji discipliniranjem menadžmenta festivala zvaničnici SDA su trebali stati u zaštitu svih onih koji su zbog korištenja prava na slobodu govora bili žrtve prijetnji nasiljem."

Pokušaji dijela političke javnosti da, ističu iz GS-a, izjednači slobodu govora sa prijetnjama nasiljem su već viđeni 2011. godine kada je građanima prijećeno tzv. "Sarajevskim proljećem". 

"Prijetnje cenzurom, pak, možda imaju mjesta u represivnim režimima na Bliskom istoku, ali im sasvim sigurno nije mjesto u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Pravo na slobodu izražavanja je neotuđivo i neizostavan je dio evropske istorije i tradicije od renesanse. Nasilje kao odgovor na mišljenje nije legitimno niti legalno nigdje osim u diktaturama." 

Građanski savez istovremeno želi preporučiti prvacima SDA da višak revnosti počnu trošiti tamo gdje za to ima mjesta i potrebe. Disciplinirati građane Sarajeva, a šutiti na četničko divljanje u Srebrenici i fašističke represalije u Stocu je zapravo prava mjera i pravo lice SDA - stoji u saopćenju ove stranke. 

Ne propustite