Povratak 'grobara' bh. nogometa: Kako je Raščić prevarom postao predsjednik NS BPK

Druga strana sporta
Povratak 'grobara' bh. nogometa: Kako je Raščić prevarom postao predsjednik NS BPK
U jeku predizbornih kampanja i samih lokalnih izbora u našoj zemlji, u toku su bili i izbori u kantonalnim savezima širom države.

U jeku predizbornih kampanja i samih lokalnih izbora u našoj zemlji, u toku su bili i izbori u kantonalnim savezima širom države. I dok se ovdašnja javnost bavila lokalnim izborima, u Bosansko-podrinjskom kantonu dešavalo se nešto nevjerovatno. Naime, predsjednik Skupštine NS BPK, Muhidin Raščić, krojio je izbore onako kako je on to želio. No, krenimo redom.

Već mjesecima aktuelna je priča o problemima koji se dešavaju unutar NS BPK, pa je društvene mreže nedavno preplavila snimka sa jedne od sjednica Skupštine tamošnjeg saveza koja liči na sve, osim na Skupštinu. Predsjednik Muhidin Raščić odmah na početku iste odbio je da dopuni dnevni red, te poručio prisutnim delegatima da se sve tačke dnevnog reda moraju prihvatiti. Nevjerovatna je činjenica da proteklih nekoliko godina Raščić uopće ne želi prikazati finansijski izvještaj NS BPK, a što su delegati tražili na pomenutoj sjednici. Ono što je na istoj sjednici još nevjerovatnije je činjenica da je Raščić nakon prebrojavanja glasova za usvajanje izvještaja za proteklu godinu, nakon 13 glasova „ZA“ utvrdio da ima potrebnu većinu, iako je i više nego jasno da 13 od 28 nije većina, ali Raščiću očito jeste.

Već tada postaje i više nego jasno da su u NS BPK na sceni zakulisane radnje sa ciljem režiranja izbornih rezultata, u čemu je glavni cilj diskreditacija goraždanskog privrednika, Senada Islama. Na prethodnoj sjedinici koja je dokumentovana na video snimku, Raščić je pokušao da promijeni statut NS BPK Goražde da samo kandidati koji žive na teritoriji BPK Goražde mogu predstavljati NS BPK. Delegati su osjetili pravu namjeru Raščićeve želje promjene statuta i velikom većinom glasali protiv bilo kakvih promjena koje bi mogle da uskrate mogućnost kandidature Senada Islama.

Pojavljivanje lažnih delegata

Izborna sjednica NS BPK održana 21. septembra trebala je biti otkazana zbog saznanja da ovaj savez zapravo nikada nije izvršio preregistraciju u Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, čime zakonski zapravo i nema legitimitet, pa samim time nema pravo obavljanja sportske djelatnosti i savez kao ovakav djeluje nezakonito. 

Međutim, Raščić koji je sve odlično izrežirao ipak saziva Skupštinu, no da nešto nije uredu bilo je jasno kada pojedini delegati koji su imali hrabrost suprotstaviti se Raščiću u proteklom periodu uopće nisu dobili poziv na izuzetno bitnu Skupštinu na kojoj se biraju tijela ovog saveza. Kada su ipak došli pred zgradu saveza u pokušaju da kao legitimni predstavnici klubova s ovog kantona prisustvuju Skupštini dočekalo ih je mnogobrojno obezbijeđenje koje je angažovao sam Raščić, a radnici zaštitarske firme poručili su pristiglim delegatima da Skupštini mogu prisustvovati samo oni delegati koji su na spisku. Naravno, spisak delegata koji mogu prisustvovati sačinio je ko drugi nego Raščić.

Da stvar bude gora, bez ikakve predhodne najave delegate iz pojedinih klubova preko noći su zamijenili neki drugi koji su naravno podržali Raščića koji je ustanovio kako je sve sasvim regularno. Poziv su dobile osobe koje uopšte nisu predložene ispred tih istih klubova. Na održanoj Izbornoj skupštini Fudbalski klub “Gradac” je oštećen na način da im nije omogućeno da na Izbornoj skupštini prisustvuju izabrani delegati na Skupštini tog kluba Hodo Nesib, Kurtović Ernad, Kurtović Muhamed, već je dozvoljeno da Skupštini prisustvuju umjesto njih Ušanović Sead, Džanković Ferid, Ušanović Jasmin, koji su prisustvovali bez ovlaštenja kluba “Gradac”, tako da je njihovo prisustvo na Skupštini bilo bez pravnog legimiteta člana Skupštine. Delegatima iz FK "Ilovača" Fadil Bukalo, Almir Rašidović i Nerminu Musliću jednostavno nije upućen poziv, i nije im omogućeno da prisustvuju glasanju na sjednici Izborne skupštine, te u ime ovog kluba niko nije ni prisustvovao. Delegatu ispred FK "Prača", Ramizu Aganoviću, nije upućen poziv i nije mogao pristupiti skupštini, čime mu je uskraćeno pravo glasa. 

U svakoj uređenoj zemlji, u ovoj situaciji reagovalo bi tužilaštvo a kreatori ovakvih stvari više nikada ne bi mogli odlučivati o sportu uopće. Međutim, u Bosni i Hercegovini se o ovome šuti. Zamislite samo situaciju da se predsjednik jedne države bira u parlamentu kojeg čini određen broj delegata te da predsjednik skuštine strahujući za izborni poraz svog favorita odluči zabraniti dolazak jednom broju delegata te umjesto njih pozove druge koji će glasati prema njegovim uputama, te da se nakon glasanja utvrdi kako je sve regularno i da država ima predsjednika. Nevjerovatno zar ne? E pa upravo ovakve stvari na sceni su u NS BPK, a da li je vrijeme da se istražni organi posvete cijelom slučaju ostaje da vidimo.

Najveći gubitnici u ovom slučaju su sami sportisti i sportski radnici iz ovog kantona, koji očito nemaju prava na svoj glas, pa im ne preostaje ništa drugo nego da šute i da gledaju kako jedna grupa ljudi diktira njihovu sudbinu.

Gdje je nestao izvještaj sa sjednice?

Kako bi rezultati izbora na kojima je Rašćić potvrđen predsjednikom saveza i kandidatom za Izvršni odbor NS BiH, bili verifikovani, izvještaj sa Skupštine morao je biti dotavljen u Ministarstvo pravosuđa, što je i učinjeno ali je isti iz Ministarstva samo dan poslije povučen. Od tada mu se gubi svaki trag.

Povratak "grobara" bh. fudbala

Muhidin Raščić nije nepoznato ime u bh. nogometnoj javnosti, bio je dio nogometne vlade BiH u njenim najmračinijim trenucima, poznat je po tome kada ga je Elvir Bolić izbacio iz autobusa na gostovanju u Japanu, zbog čega je uvrijeđeni Raščić glasao za smjenu tadašnjeg selektora Mehe Kodre.
 
Za Raščića se veže afera „švercanja“ igrača iz 2006. godine. Naime, u kup utakmici između FK Goražde i NK Mrkaljević iz Čeliča, uprava gostiju sumnja da je pod imenom Salih Bajrica nastupao Nazif Zeba. Nakon istrage utvrdilo se da je zapravo umjesto Saliha igrao Adis Ćulov, koji je tada nastupao za srbijanski FK Tutin. Međutim da bi priča bila zainimljivija istraga će poslije dokazati da Ćulov nije bio jedini koji je pod lažnom legitimacijom igrao za Goražde več je i golman Ersan Herić nastupao pod imenom Kemal Jašar, inače rezervni golman Goražda te 2006. godine.

NK Mrkaljevići su smatrali da je Goražde ”švercovalo” s još dodatnim imenima. Glavni režiser ove prevare bio je upravo Raščić. Treba spomenuti i to da je Raščić bio suspendovan od strane UEFA-e u vrijeme kada je suspendovan NS BiH. No, očito je da se Raščić ponovo vraća na scenu i to ni manje ni više nego u Izršni odbor NS BiH. I taman kada pomislimo da smo se pomjerili s mrtve tačke, da su ovakvi likovi u našem fudbalu prošlost, slučaj iz Goražda nas demantuje. Očito i to da Raščić zajedno sa kolegom Mirsadom Drljevićem, glavnim režiserima proteklih događanja u NS BPK odgovara i Nogometnom savezu Federacije, odnosno NS BiH pa šuteći odobravaju kriminalne radnje u režiji navedenog dvojca.

Ne propustite