EUFOR ĆE I DALJE POMAGATI OS BiH PRI OSPOSOBLJAVANJU I OBUCI

OS BiH mogu doprinijeti operacijama podrške miru

Objavljeno:08.10.2016 - 16:31
A A A Times Arial

Osvrćući se na nedavne događaje, komandant EUFOR-a generalmajor Friedrich Schrötter izražava zadovoljstvo zbog toga što Oružane snage BiH mogu mnogo doprinijeti operacijama podrške miru, što je značajan iskorak.


Buduće aktivnosti na osposobljavanju i obuci će biti usredotočene na zajedničku obuku nivoa čete i jačanje sposobnosti za učešće u operacijama podrške miru u inostranstvu zajedno s kolegama iz EU, NATO-a i UN. OS BiH i dalje unapređuju sposobnosti angažiranja na teritoriji cijele zemlje i učešća u akcijama kao što su pružanje pomoći u slučaju poplava ili drugih nesreća, saopćeno je iz EUFOR-a.


EUFOR će i dalje biti spreman da u svakom trenutku djeluje brzo i efikasno na zaštiti sigurnog i stabilnog okruženja, kada ga bh. vlasti pozovu.


Od 2004. godine obaveza EUFOR-a je da se angažira u BiH u okviru šireg pristupa EU i međunarodne zajednice, s fokusom na pružanje pomoći OS BiH pri osposobljavanju i obuci. To se vidjelo prilikom vježbe "Brzi odgovor 2016", tokom koje su OS BiH pokazale da su ojačale svoje sposobnosti za angažiranje većih snaga u postizanju tih ciljeva.

 

 

  
 
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA