TUŽILAŠTVO BiH VJERUJE DA JE SPORNA EMISIJA IZREŽIRANA

Italijani tvrde: Prilog o trgovini oružjem u BiH je istinit

Objavljeno:08.10.2016 - 09:59
A A A Times Arial

Prilog italijanskog novinara Luiđija Pelace o trgovini oružjem u BiH potpuno je realan, a nijedan narkoman nije bio plaćen, rekla je portparol Pelacionog tima Kristina Kobeti, dodajući da ne razumije sumnje Tužilaštva BiH. Kristina Kobeti, za "Novosti", kaže da je prilog u potpunosti realan i da ne razumije sumnje Tužilaštva BiH.


- Kad javni tužilac sa pažnjom pogleda kompletan video, njegove izjave više neće imati smisla. Sve oružje je kupovano u Sarajevu. Nijedan narkoman nije bio plaćen, ali poznajemo dvojicu braće iz BiH, preko kojih smo došli do željenih informacija. Oni su vidjeli mnogo oružja u slobodnoj prodaji. Bili smo, također, u kući drugog Ciganina, u pratnji sa jednim od dvojice braće, koji nam je bez ikakvih problema prodao "kalašnjikov". Pojam "trgovac" iz našeg priloga nastao je poslije njegove tvrdnje da je prodao 100 "kalašnjikova". Poslije otkrića ovih količina naoružanja, shvatili smo da ispred nas nije diletant, već pravi diler oružja - rekla je Kobetijeva za "Novosti", istakavši i to da ih još niko ispred italijanskih vlasti do sada nije kontaktirao.


Tužilaštvo BiH saopštilo je da je došlo do podataka da je Luiđi Pelaca platio dvojici narkomana u Sarajevu da pričaju o trgovini oružjem. Predstavnici SIPA-e, s druge strane, kažu da ne mogu da potvrde ove informacije Tužilaštva BiH i da još istražuju cijeli slučaj.


Ono što je za sada poznato jeste da su četiri osobe uhapšene zbog TV priloga u kojem italijanski novinar u BiH kupuje oružje za 75 eura i isprobava ga na jednoj lokaciji kod Mostara.

Vahidin Šahinpašić, šef krim-odjeljenja pri Agenciji za istrage i zaštitu BiH, rekao je da ne može potvrditi izjavu iz Tužilaštva BiH da je cijela priča oko italijanskog novinara namještena. On je istakao da SIPA još sprovodi istragu i potvrdio da se italijanski novinar nalazi na listi osoba koja je počinila krivično djelo, a da se vodi istraga protiv ukupno pet osoba.

- Dvojica iz Sarajeva predata su u četvrtak Tužilaštvu BiH i puštena su kući, dok se dvije osobe iz Hercegovine još nalaze u prostorijama SIPA i neće biti predate Tužilaštvu. Stalno smo u kontaktu sa italijanskom ambasadom. Pronađen je i dio oružja, a iduće nedjelje će sve biti riješeno - naveo je Šahinpašić.


Podsjećamo, Italijanski novinar Luiđi Pelaci objavio je prilog prošle sedmice na jednoj italijanskoj televiziji, u kojem donosi priču iz BiH oko trgovine oružjem. U prilogu Pelaca kupuje oružje na nekoliko lokacija u BiH za po 75 eura i iz njih puca na jednoj lokaciji kod Mostara. Pelaca u prilogu kupuje puške, mitraljeze, bombe...

 

izvor: večernje novosti

 

  
 
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA