Tajni dokumenti otkrili: Borci IDIL-a relativno dobro obrazovani

Svijet
Tajni dokumenti otkrili: Borci IDIL-a relativno dobro obrazovani
Ova socioekonomska studija, bazirana na podacima 3803 strana regruta, za cilj je imala bolje razumijevanje faktora koji borce privuku IDIL-u te je analizirala nivo njihovog obrazovanja, kao i materijalno stanje i zaposlenost. Studija je pronašla da je više od 25 posto stranih regruta IDIL-a fakultetski obrazovano, a da samo 15 posto nije završilo srednju školu. Samo dva posto su nepismena, razbijajući mit da su siromaštvo i nisko obrazovanje glavni uzroci radikalizacije.

Ova socioekonomska studija, bazirana na podacima 3803 strana regruta, za cilj je imala bolje razumijevanje faktora koji borce privuku IDIL-u te je analizirala nivo njihovog obrazovanja, kao i materijalno stanje i zaposlenost. 

Studija je pronašla da je više od 25 posto stranih regruta IDIL-a fakultetski obrazovano, a da samo 15 posto nije završilo srednju školu. Samo dva posto su nepismena, razbijajući mit da su siromaštvo i nisko obrazovanje glavni uzroci radikalizacije. 

Podaci su pokazali da je prosječan regrut IDIL-a mlad, nije u vezi ili braku te da su im malo dostupni resursi i zaposlenje sa kojima bi mogli započeti porodicu. Studija je također otkrila da ove osobe imaju nešto malo više od osnovnog razumijevanja islama, čak i kada su visoko obrazovani. Isto tako su iskusili kako je to biti nezaposlen ili su imali vojno iskustvo. 

Podaci korišteni za studiju su dobijeni od bivšeg borca koji je dezertirao u martu ove godine, a sastoje se od informacija koje su borci dobrovoljno davali u periodu od rane 2013. do kasne 2014. godine. 

Regruti su naveli njihovu nacionalnost, obrazovanje, dob, bivša zanimanja i koju ulogu u IDIL-ovom kalifatu bi voljeli da obavljaju. Prosječna dob boraca je 27, najmlađi u prosjeku dolaze iz Libije (23), a najstariji iz Indonezije (33).

Ne propustite