25 godina od raketiranja Banskih dvora [VIDEO]

Region
25 godina od raketiranja Banskih dvora  [VIDEO]
Prije tačno 25 godina avioni Jugoslovenske narodne armije napali su Banske dvore, tadašnje sjedište hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. U tom trenutku u svom kabinetu Tuđman je sjedio s tadašnjim predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznog izvršnog vijeća Antom Markovićem. Cilj jugoslovenskih migova bila je likvidacija predsjednika Hrvatske,Jugoslavije i Savezne vlade, klasični vojni udar, nakon kojeg bi tadašnja JNA pokušala uvesti vojno stanje i sačuvati Jugoslaviju.

Prije tačno 25 godina avioni Jugoslovenske narodne armije napali su Banske dvore, tadašnje sjedište hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. U tom trenutku u svom kabinetu Tuđman je sjedio s tadašnjim predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznog izvršnog vijeća Antom Markovićem. Cilj jugoslovenskih migova bila je likvidacija predsjednika Hrvatske,Jugoslavije i Savezne vlade, klasični vojni udar, nakon kojeg bi tadašnja JNA pokušala uvesti vojno stanje i sačuvati Jugoslaviju.

Prema nekim analizima postoji čak i teorija o postojanju planova prema kojim bi JNA dan nakon ubistva trojice u Banskim dvorima s političke scene skinula i srpskog vožda Slobodana  Miloševića. Ipak, danas je prihvaćanije mišljenje da je napad na Banske dvore pokušaj JNA i režima Slobodana Miloševića da ubiju Franju Tuđmana i njegove najbliže saradnike.

Državno odvjetništvo republike hrvatske (DORH) više od 20 godina provodi istragu o atentatu, ali istraga se, prema svemu sudeći, nije pomakla s mrtve tačke. Prvoosumnjičeni u ovom slučaju general Branko Bilbija, koji se tereti da je pripremio i vodio akciju raketiranje Banskih dvora još nikad nije procesuiran, a hoće li se to ikada desiti pitanje je. 

 

Ne propustite