Akcija "List 2": Osumnjičeni oštetili budžet za 10 miliona KM

Aktuelno
Akcija "List 2": Osumnjičeni oštetili budžet za 10 miliona KM
Po nalogu Tužilaštva BiH provodi se opsežna akcija u borbi protiv neovlaštenog prometa akciznih proizvoda.

Po nalogu Tužilaštva BiH provodi se opsežna akcija u borbi protiv neovlaštenog prometa akciznih proizvoda.

Po nalogu Tužilaštva, više desetina policijskih službenika i ovlaštenih osoba SIPA, u suradnji sa službenicima UIO BiH, provode opsežnu akciju kodnog naziva "List 2". U akciji se vrše lišenja slobode i pretresi na većem broju lokacija diljem BiH, najviše na području Posavine i Hercegovine, u oba entiteta i Brčko Distriktu.

"Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su pričinili štetu državi i budžetu od oko 10 miliona KM i višemilionsku nezakonitu imovinsku korist. Među osumnjičenima i odgovorne osobe preduzeća - otkupnih duhanskih stanica", saopćili su iz Tužilaštva BiH.

Akcija je usmjerena na više od 20 osumnjičenih osoba, koje se terete da su vršili nelegalni plasman duhana na crno tržište u BiH u količini od oko 100 tona duhana.

"S obzirom na cijenu duhana i akciza koje na kilogram duhana iznose oko 85 KM, navedenim nezakonitostima, pričinjena je šteta budžetu, državi i građanima naše zemlje u iznosu od oko 10 miliona KM, a počinitelji su ostvarili nezakonitu imovinsku korist u višemilijunskim iznosima. Među osumnjičenima nalaze se i odgovorne osobe otkupnih duhanskih stanica, koje se terete da su omogućavale da duhan iz legalnih proizvodnih tokova, završava na ilegalnom duhanskom tržištu", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Oni podsjećaju da je suzbijanje crnog tržišta jedan je od bitnih uslova u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Ne propustite