Furija želi revanš za eliminaciju s Eura, sva pažnja usmjerena na Skadar

Fudbal
Furija želi revanš za eliminaciju s Eura, sva pažnja usmjerena na Skadar
Kvalifikacije za Svjetsko fudbalsko prvenstvo koje se igra 2018. u Rusiji nastavljaju se večeras mečevima drugog kola u grupama I, D i G. Derbi večeri biće odigran u Torinu, gdje će Azzurri dočekati Furiju.

Kvalifikacije za Svjetsko fudbalsko prvenstvo koje se igra 2018. u Rusiji nastavljaju se večeras mečevima drugog kola u grupama I, D i G. Derbi večeri biće odigran u Torinu, gdje će Azzurri dočekati Furiju. 

Ipak, najviše pažnje sigurno da će biti usmjereno na stadion u albanskom Skadru, gdje će reprezentacija Kosova ugostiti selekciju Hrvatske. Sve reprezentacije u ovoj grupi nakon prvog kola imaju po jedan bod, a ono što Kosovu ide naruku, osim domaćinstva, činjenica je da selektor Vatrenih Ante Čačić ne može računati na nekoliko veoma bitnih fudbalera.

Tako večeras neće nastupiti Luka Modrić, Ivan Rakitić, Dejan Lovren, Marka Pjaca, te Duje Ćop. S druge strane, Albert Bunjaki može računati na sve igrače. Interesantno da na njegovom spisku se iz kosovske lige našao samo treći golman Bledar Hajdini (Trepča '89), a očekuje se i debi Barceloninog čuda od djeteta 16-godišnjaka, Labinota Kabashija. Upravo ovog mladića mnogi smatraju nasljednikom legendarnog Andresa Inijeste.

Uprkos brojnim problemima, golman Hrvatske Danijel Subašić je optimista.

"Imamo puno kvalitetnih igrača koji mogu zamijeniti Modrića, Pjacu, Rakitića i Lovrena. Kosovo je nepoznanica, no ako budemo koncentrisani i pametni, i od početka krenemo sa sto posto mogućnosti osvojićemo sva tri boda", poručio je golman Monaca.

"Moramo opravdati ulogu favorita protiv vrlo motiviranog domaćina", kazao je selektor Hrvatske Ante Čačić, pa nastavio:

"Neće biti lako protiv Kosova. U Finskoj su dobro funkcionirali kao momčad, premda su se sastali tek prije utakmice, a imaju dosta zanimljivih igrača koji su orijentirani prema naprijed. Međutim, naš cilj je jasan, odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Da bismo tamo došli, moramo prikupiti tri boda."

Prvu pobjedu u ovom kvalifikacijskom ciklusu priželjkuje i Srbija, koja gostuje kod Moldavije u Kišinjevu. Selektor "Orlova" Slavoljub Muslin najavio je kako će njegovi igrači ići na trijumf, ali ne po svaku cijenu. I Srbija, poput Hrvatske i Kosova, ima jedan bod nakon prvog kola.

Četvrta selekcija iz regije koja igra je Makedonija, koja će u Skoplju ugostiti Izrael. Oba tima su poražena na otvaranju kvalifikacija.

Kao što smo već istakli, derbi meč odigrat će Italija i Španija. Furija će sigurno željeti revanš za poraz od 0:2 u osmini finala Eura u Francuskoj.

Upravo ovo je pred meč u Torinu potvrdio i reprezentativac Španije i veznjak Barcelone Sergio Busquets, koji dodaje da će ishod ovog meča biti među presudnim u borbi za prvu poziciju u grupi G.

"Na Euru smo pravili greške, ali ovoga puta nećemo. Radi se o velikom ulogu i vrijeme je za osvetu. Nije riječ o ključnom meču, no jeste o rezultatu koji će jednu od dvije reprezentacije staviti u bolju poziciju u borbi za lidera u grupi", kazao je Busquets i dodao da su već upoznati s igrom protivnika.

Mnogi smatraju da je upravo Furija favorit, a od ostalih duela izdvajamo još sudar Austrije i Velsa.

Grupa D

Drugo kolo (6. oktobar): Austrija - Vels, Moldavija - Srbija, Irska - Gruzija.

Poredak: Vels 3, Austrija 3, Irska 1, Srbija 1, Gruzija 0, Moldavija 0.

Grupa G

Drugo kolo (6. oktobar): Makedonija - Izrael, Italija - Španija, Lihtenštajn - Albanija.

Poredak: Španija 3, Italija 3, Albanija 3, Makedonija 0, Izrael 0, Lihtenštajn 0.

Grupa I

Drugo kolo (6. oktobar): Island - Finska, Kosovo - Hrvatska, Turska - Ukrajina.

Poredak: Island 1, Kosovo 1, Turska 1, Hrvatska 1, Finska 1, Ukrajina 1.

Svi mečevi počinju u 20:45 sati.

Priredio: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite