General Schrötter: Snage u svakom trenutku spremne da reaguju brzo i efikasno

Bosna i Hercegovina
General Schrötter: Snage u svakom trenutku spremne da reaguju brzo i efikasno
Vježba "Brzi odgovor 2016", koja je omogućila zemljama-učesnicama da se uvježbaju za izvođenje većih operacija podrške miru, uspješno je završena danas na Manjači.

Vježba "Brzi odgovor 2016", koja je omogućila zemljama-učesnicama da se uvježbaju za izvođenje većih operacija podrške miru, uspješno je  završena danas na Manjači.   

Više od 750 vojnika i 70 vozila, koji su bili smješteni u šatorskom naselju, uspješno su obavili obuku i zadatke koje im je postavio Tim za kontrolu vježbe.

Sa snagama veličine brigade, OSBiH i EUFOR i zemlje-učesnice su bili u stanju izvesti veće i naprednije scenarije koji su pred njih postavljeni.

Vježba Brzi odgovor 2016 odlučno pokazuje da je EUFOR, zajedno s kolegama iz OSBiH, i rezervnim snagama, u svakom trenutku spreman i sposoban brzo i efikasno reagirati na bilo koju potencijalnu prijetnju stabilnom i sigurnom okruženju.

Tokom dana rezerviranog za visoke zvanice, predstavnici OSBiH, specijalni predstavnik EU, ambasadori zemаlja-učesnica i druge visoke zvanice prisustvovali su pokaznoj vježbi na Manjači tokom koje je prikazana obuka u sklopu vježbe.

U fiktivnom scenariju, gosti su imali priliku posmatrati visoke zvaničnike koji stižu na konferenciju u konvoju pod pratnjom, te zatim kontrolu nereda u slučaju manjeg okršaja nakon kojeg je bilo potrebno obaviti medicinsku evakuaciju. Rezervne snage od 140 vojnika OSBiH u oklopnim borbenim vozilima M113 brzo su osigurale područje prije nego što je tim za uklanjanje ekplozivnih ubojnih sredstava uspostavio izlazni koridor za sigurnu evakuaciju visokih zvaničnika s tog područja.

Gosti su sa svog osmatračkog mjesta mogli vidjeti velike elemente podrške, uključujući zračnu podršku, oklopna vozila KFOR-a, snajperske timove i rezervnu četu iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji su brzo reagirali na zahtjev za podršku.

Nakon pokazne vježbe, ambasador Lars-Gunnar Wigemark je u izjavi za štampu rekao da ova vježba pokazuje da EUFOR i dalje ima ključnu ulogu u BiH.

"Posebno sam zadovoljan što mi se pružila prilika da vidim izvrsnu saradnju i koordinaciju između EUFOR-a i Oružanih snaga BiH i pozdravljam učešće profesionalnih vojnika iz velikog broja EU zemalja koji zajedno rade na osiguranju stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini"- isatknuo je Wigemark.

Prisutnima se obratio i generalpukovnik Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, koji je izjavio da je odnos između EUFOR-a i Oružanih snaga BiH važan zbog sinergije aktivnosti.

Komandant EUFOR-a generalmajor Schrötter je u završnoj riječi rekao da je vježba pokazala spremnost i sposobnost efikasnog reagiranja na bilo koju potencijalnu prijetnju.

"Premda je ova vježba osmišljena prvenstveno za uvježbavanje naših planova za vanredne situacije, učešće jedinica iz Oružanih snaga BiH služi da se pokaže njihov značajan napredak u razvoju sposobnosti i jačanju kapaciteta, te njihov rastući potencijal za povećano učešće u međunarodnim operacijama podrške miru" - kazao je komandant EUFOR-a.

Poručio je, istovremeno, da velike vježbe nivoa brigade, kao što je vježba "Brzi odgovor 2016, odlučno pokazuju da su snage EUFOR-a, zajedno s kolegama iz OSBiH i rezervnim snagama, u svakom trenutku spremne i sposobne brzo i efikasno reagirati na bilo koju potencijalnu prijetnju stabilnom i sigurnom okruženju.

U misiji EUFOR-a operacija "Althea" trenutno učestvuju vojnici iz 15 zemalja članica EU i 5 partnerskih zemalja. Primarna uloga EUFOR-a je pomoć Oružanim snagama BiH pri osposobljavanju i obuci i podrška vlastima BiH u održanju stabilnog i sigurnog okruženja, uz istovremenu podršku sveobuhvatnoj EU strategiji za BiH, saopćeno je iz EUFOR-a.

(Fena) 

Ne propustite