Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH: Građani treba da određuju prioritete

Aktuelno
Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH: Građani treba da određuju prioritete
Bijeljina, 04. oktobar/listopad 2016.- Savjeti mjesnih zajednica i građani moraju zajedno da definišuprobleme i prioritete i nastojeih prezentovati lokalnoj zajednici kako bi se našla konkretna rješenja, jedna je odpreporukasa jučerašnjeg sastankamještana sa područja Grada Bijeljina, organizovanog u okviru projeekata „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, kojeg provodi UNDP-a.

Savjeti mjesnih zajednica i građani moraju zajedno da definišu probleme i prioritete i nastojeći ih prezentovati lokalnoj zajednici kako bi se našla konkretna rješenja, jedna je od preporukasa prekjučerašnjeg sastanka mještana sa područja Grada Bijeljina, organizovanog u okviru projekata „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, kojeg provodi UNDP.

Na području Bijeljine egzistira 70 mjesnih zajednica, a šest ih je uključeno u projekat. „Ovo je dobar projekat koji će građanima pokazati kako da svoju mjesnu zajednicu podignu na viši nivo jer je to nešto što prvenstveno njima treba. Oni su ti koji znaju kako „diše“ mjesna zajednica i koji su im prioriteti“, kazao je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Stanovnici Bjeljine, kao pozitivne osobine njihovih lokalnih zajednica, navode toleranciju, dobre ljudske odnose, dobre savjete mjesnih zajednica te dobru saradnju sa gradskom upravom. Ono što žele da promijene jeste pravni okvir mjesne zajednice, komunalnu infrastrukturu, ali i da povećaju uključenost žena u odlučivanje u lokalnim zajednicama. Vjeruju da će im ovaj projekat sve to i omogućiti ili bar olakšati.

undp-bijeljina02

Glavni ciljprojekta “Jačanje uloge mjesnih  zajednica u BiH“ je da doprinese kvalitetnijem životu građana kroz veće demokratsko učešće i odgovornost prema javnosti, kroz unapređenje usluga na nivou mjesne zajednice, infrastrukturu, te uključivanje socijalno isključenih kategorija.

Goran Vukmir, šef regionalnog odjela UNDP Banja Luka, naglasio je da je ovaj projekat bitan za jačanje uloge i kapaciteta mjesnih zajednica kao nivoa vlasti koji je najbliži ljudima i njihovim problemima.

- Dosadašnji rad na ovom projektu je pokazao da su bitna i sredstva i ljudi koji u njemu učestvuju. Bitna je angažovanost i spremnost građana da iznesu probleme, kako bi se došlo do liste prioriteta koja treba ići donosiocima odluka, kazao je Vukmir, saopćeno je iz UNDP-a.

Projekt "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH", ukupne vrijednosti 14,5 miliona maraka, predstavlja zajedničku inicijativu vlada Švicarske i Švedske, a trajat će do sredine 2019. godine. U njemu učestvuje 125 mjesnih zajednica i 23 jedinica lokalne samouprave širom zemlje, što će utjecati na poboljšanje kvaliteta života 300.000 ljudi. 

Ne propustite