Komšićev DF u dvije godine izgubio više od 100 hiljada glasača

Bosna i Hercegovina
Komšićev DF u dvije godine izgubio više od 100 hiljada glasača
Još uvijek se zbrajaju glasovi nakon održanih Lokalnih izbora, a u najvećoj mjeri poznati su rezultati s obzirom na procenat obrađenih glasova, piše novinska agencija Patria.

Još uvijek se zbrajaju glasovi nakon održanih Lokalnih izbora, a u najvećoj mjeri poznati su rezultati s obzirom na procenat obrađenih glasova, piše novinska agencija Patria. Po presjeku osvojenih glasova danas u 12 sati prva stranka u FBiH je SDA sa 257.554 glasova, SDP je druga sa 106.132 glasa, treći je SBB sa 63.966, HDZ BiH sa 63.764 je trenutno četvrti, dok je na petom mjestu Demokratska fronta koja je osvojila 47.156 glasova. DF je tako postao najveći gubitnik protekli izbora jer je u samo dvije godine uspio izgubiti više od dvije trećine svojihh glasača. Podsjećamo, na izborima prije dvije godine stranka Željka Komšića osvojila je oko 150 hiljada glasova. Ogroman pad zabilježio je i SBB koji je u odnosu na izbore 2014. također izgubio stotinjak hiljada glasova.

Inače, prema podacima Centralne izborne komisije do sada je obrađeno više od 93,11% biračkih mjesta. Jučer su skoro sve partije izlazile u javnost da su druge po broju glasova, ali danas je već vidljivo da je druga stranka u FBiH Socijaldemokratska partija koja je solidne rezultate ostvarila u Bosanskoj Krajini i Tuzlanskom kantonu. Međutim, SDP je doživio potpuni debakl u kantonu Sarajevu, ali i u Hercegovini gdje SDP-a nema dalje od Jablanice.  

Naša stranka osvojila je 22.044 uglavnom u sarajevskim gradskim općinama, a Građanski savez 4.262 glasa u FBiH. Inače, prema rezultatima i analizama SDP BiH i Naša stranka zabilježile su blagi rast glasova, a svi drugi pad uključujući SDA, SBB, HDZ BiH. Podsjećamo, na Lokalnim izborima prvi put su učestvovali i Demokratska fronta i Građanski savez. 

(Nap.ba/Novi.ba)

 

Ne propustite