Smailbegović: Vlada Federacije BiH želi zahvatiti više od poslodavaca, a u konačnici i od radnika

Bosna i Hercegovina
Smailbegović: Vlada Federacije BiH želi zahvatiti više od poslodavaca, a u konačnici i od radnika
Pravilnik o oporezivanju toplog obroka i regresa na području Federacije BiH stupio je jučer na snagu. Iz Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH su kazali da je to urađeno bez znanja Kolegija ovog vijeća, te da nisu obaviješteni da će pravilnik stupiti na snagu.

Pravilnik o oporezivanju toplog obroka i regresa na području Federacije BiH stupio je jučer na snagu. Iz Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH su kazali da je to urađeno bez znanja Kolegija ovog vijeća, te da nisu obaviješteni da će pravilnik stupiti na snagu.

Prema ovom pravilniku oporezivat će se svaki topli obrok veći od 8,5 KM i regres ako je veći od 400 KM. Poslodavci i Ekonomsko-socijalno vijeće tvrde da je primjena Pravilnika novi udar na poslodavce i radnike jer oporezivanje toplog obroka nije pratilo i smanjenje poreza na plate.

Adnan Smailbegović iz Udrženja poslodavaca FBiH kazao je na današnjoj konferenciji za medije da su poslodavci nezadovoljni cjelokupnim razvojem situacije. 

"Mi smo imali dogovor i ja iskren da budem još uvijek vjerujem da će Vlada ispoštovati taj dogovor i da će premijer Novalić i ministrica financija Milićević prolongirati rok, jer smo 9. septembra imali zapravo zaključak na Ekonomsko-socijalnom vijeću da se Pravilnik i primjena prolongira za 1. januar do kad bi trebalo da se donesu i izmjene Zakona o doprinosima i izmjene o porezu na dohodak, pa da onda to bude cjelovit paket. Treba se dati dovoljno vremena i poslodavcima i poreskoj upravi i svim učesnicima u tom procesu, pa da se od 1. januara pokrenu aktivnosti oko izmjena poreza. To se nije desilo, ali se nadamo će tako biti. Trebao je biti sastanak sa ministricom financija i premijerom ali su oni u Americi na sastanku sa MMF-om", kazao je Smailbegović. 

On je istakao da je 11. oktobra je redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća i da će tu temu pokušati staviti kao prioritetnu.

"Nema smisla ovo sve što se radi, pravilnik je donesen bez ikakve najave i konsultacija sa ekonomsko-socijalnim vijećem, on je samo osvanuo jedno jutro u službenim novinama. Na sreću, uspjeli smo da ga pomjerimo svojim aktivnostima. Ovo je esencijalno pitanje koje ugrožava poslodavce, ugrožava radnike i radna mjesta. Važnije je od samog Zakona o radu i ključni je segmenat reformske agende. To je najvažnije riješiti", upozorio je.

"Protesti, blokiranje nije način na koji bi mi voljeli da surađujemo, nadamo se da će premijer prolongirati ovu odluku. Jasna je namjera da se želi zahvatiti više od poslodavaca, a u konačnici i od radnika. Za realni sektor je to značajno opterećenje", zaključio je Samilbegović. 

Ne propustite