Više stotina migranata pješice krenuli iz Beograda prema Mađarskoj [VIDEO]

Region
Više stotina migranata pješice krenuli iz Beograda prema Mađarskoj [VIDEO]
Kako javljaju srbijanski mediji, više od 300 migranata pješice je krenulo iz Beograda prema Mađarskoj. RTS javlja kako je oko 330 migranata prvo šetnjom blokiralo promet, došlo je do tučnjave među njima, a zatim su uz pratnju policije krenuli prema granici.

Kako javljaju srbijanski mediji, više od 300 migranata pješice je krenulo iz Beograda prema Mađarskoj. RTS javlja kako je oko 330 migranata prvo šetnjom blokiralo saobraćaj, došlo je do tuče među njima, a zatim su uz pratnju policije krenuli prema granici.

Blic javlja kako je grupa od 150 do 200 migranata jutros počela prosvjed zbog stanja na granici, odnosno tražili su, navodno, da se otvori granica te su preko Novog Beograda krenuli prema sjeveru Srbije i granici s Mađarskom. Njihovi reporteri javljaju da se migranti kreću u pratnji marica i policijskih automobila. Većina migranata se u Beogradu nalazi oko mjesec dana i plan im je sjediti kod mađarske granice sve dok je ne otvore. 

Blic piše da je do tučnjave među migrantima došlo ujutro jer je jedna grupa migranata napalu drugu grupu migranata, onu koja nije htjela prosvjedovati, u sukobu je povrijeđena i jedna građanka.

Prosvjed je započeo u parku pored autobuske stanice, ispred Ekonomskog fakulteta, gdje već mjesecima postoji Info-punkt za migrante na kojem im se dijeli hrana, voda, odjeća i obuća, ali je jedna ratobornija skupina migranata napala one koji im se nisu željeli pridružiti u prosvjedu.

U općem metežu povrijeđena je jedna djelatnica Info-punkta, koji je potom zatvoren uz pismenu obavijest: "Nema više pomoći zbog ljudi koji prave probleme".

Prema izvještajima reportera s terena, skupina od oko 200 migranata stigla je u pratnji policije do Zemuna i navodno se zaputila ka granici s Mađarskom.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je jutros, poslije jučerašnjeg posjeta Mađarskoj, kako Srbija neće dopustiti da bude najveća žrtva migrantske krize i najavio mjere vlade kojim će Srbija zaštiti svoje državne i nacionalne interese.

Nikolić najavio slanje vojske

Istovremeno, u današnjem beogradskom tisku srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić poručio je da Srbija neće podizati ograde, ali će, bude li potrebe, na granice poslati vojsku.

"To je moje staro mišljenje, nije ništa novo i nije mijenjano. Spriječit ćemo migrante kao one države koje nisu podigle ogradu, a osigurale su granice. Ja sam još prije nekoliko mjeseci odobrio da vojska pomogne policiji u osiguravanju granica", podsjetio je Nikolić u izjavi za beogradski list Kurir.

Dodao je kako Srbija neće podizati žicu te da može spriječiti migrante a da nikome ne budu nanesene fizičke povrede. 

Otkako su počele zajedničke ophodnje granica prema Makedoniji i Bugarskoj, od 22. juna do sredine septembra, zajedničke snage Vojske Srbije i MUP Srbije otkrile su ukupno više od 7.500 migranata pri pokušaju ilegalnog ulaska u Srbiju. Svi koji ne odustaju od ulaska u Srbiju bivaju smješteni u prihvatne centre i podvrgnuti daljnjoj proceduri po međunarodnim propisima i konvencijama, saopćio je sredinom septembra predstavnik zajedničkih snaga srbijanske vojske i policije.

 

Ne propustite