Počinje operacija Bruxelles: Zmajevi u odličnoj formi dočekuju meč godine

Fudbal
Počinje operacija Bruxelles: Zmajevi u odličnoj formi dočekuju meč godine
Fudbalska reprezentacija BiH nastavlja kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo utakmicom protiv Belgije koja će biti odigrana 7. oktobra na stadionu ''King Baudouin'' u Bruxellesu.

Fudbalska reprezentacija BiH nastavlja kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo utakmicom protiv Belgije koja će biti odigrana 7. oktobra na stadionu ''King Baudouin'' u Bruxellesu.
Najbolji fudbaleri Bosne i Hercegovine okupit će se danas u Bruxellesu, mada je selektor Mehmed Baždarević već sinoć dočekao prve igrače. Predviđeno je da naša selekcija trenira danas, kao i u utorak i srijedu u Trening centru "Overijse".

Sigurno da nas očekuje izuzetno težak susret, iako će domaćin nastupiti znatno oslabljen. Između ostalih, Belgijancima će itekako faliti Vincent Kompany koji je odavno van stroja, kao i njegov saigrač iz Manchester Cityja Kevin de Bruyne. Četa koju s klupe predvodi Roberto Martinez itekako nam je poznata, a bila je s nama u grupi tokom prošlih kvalifikacija. Remi u Zenici i težak poraz u gostima, iako smo poveli golom Edina Džeke. 

Naš tim srećom nema većih problema s povredama, osim što je van stroja odranije Muhamed Bešić. Ipak, selektor Baždarević ima adekvatne alternative u veznom redu koje sigurno mogu odgovoriti zadatku.

Belgija je jedna od najjačih evropskih selekcija i sigurno će željeti slaviti u petak. Međutim, ni mi nismo bez šansi, pogotovo kada se uzme u obzir forma pojedinih Zmajeva. Ipak, pomalo zabrinjava činjenica da Asmir Begović grije klupu Plavaca i da rijetko dobiva priliku (čitaj u kup takmičenjima), ali ne sumnjamo da će "ministar odbrane" biti na nivou.
Određenih problema imamo u zadnjoj liniji, jer od konstantnih povreda Mensura Mujdže nemamo baš adekvatnu zamjenu istog kvaliteta. To uspješno većinom pokriva Ognjen Vranješ, te će tako vjerovatno biti i u Bruxellesu.  Emir Spahić zauzet će svoje mjesto u srcu odbrane, a njemu će društvo najvjerovatnije praviti Ervin Zukanović. Upravo bivši fudbaler Željezničara i Rome nije standardan u Atalanti, te je upitno u kakvoj formi stiže pred ovaj duel.

Tu svakako mogu uskočiti Toni Šunjić i Edin Cocalić, dok će teško priliku dobiti Ermin Bičakčić koji se oporavlja od povrede. Marin Aničić i Mateo Sušić također će se boriti za mjesto u posljednjoj liniji. Lijevi bek će vjerovatno pokriti Sead Kolašinac, koji se u posljednje vrijeme ustalio u timu Schalkea. Moguće je da priliku dobije i Senad Lulić, koji će najvjerovatnije dobiti ofanzivniju ulogu.

Očekuje se da zaigramo s jednim klasičnim napadačem i zgusnutijom sredinom terena, gdje će dominirati odlični Miralem Pjanić. Veznjak Juventusa imat će veliku odgovornost, a tu će mu pomagati prije svega Haris Medunjanin. Višća bi uz Lulića trebao predstavljati opasnost po bokovima, dok priliku željno očekuje i potpuno "oživljeni" Izet Hajrović. Debitant Milićević je protiv Estonaca dokazao da će biti veliko pojačanje, te je moguće da on bude i naš džoker s klupe. Mnogo se očekuje i od debitanta Jajala, koji bi također mogao dobiti priliku. Svakako da ne smijemo zaboraviti ni na povratnika Tinu Sušića, koji briljira upravo u Belgiji. Vjerovatno će bivši ofanzivac Hajduka pravu priliku dočekati s klupe, dok će Gojko Cimirot i Mario Vrančić teško izboriti priliku za nastup od prvog minuta.

Edin Džeko je siguran u napadu, dok se očekuje da Vedad Ibišević i Milan Đurić započnu duel s klupe. Vedator je u odličnoj formi i prava šteta je što protiv Belgijanaca moramo biti znatno oprezniji, ali ne sumnjamo da i kao rezerva može unijeti pravi nemir u domaću odbranu.

Najvažnije od svega je da svi stignu zdravi i željni uspjeha, što je podcrtao i selektor.

"Dobro bi bilo kada bi svi došli na okupljanje zdravi i spremni i da u naredna tri dana pripremimo strategiju kako da se suprotstavimo Belgijancima. Znamo da će biti teško, ali vjerujem da imamo argumente da im stvorimo probleme u petak uvečer", poručio je Meša.

I zaista trebamo biti optimisti, pogotovo kada se zna da odlično igraju Džeko, Ibišević, Sušić, Kolašinac, Pjanić, Medunjanin i Milićević.

"Idealno bi bilo da su svi izašli na terene ovog vikenda, ali očekujem da će svi igrači imati ogromnu motivaciju za meč protiv Belgije i da svi zajedno u tih 90 minuta damo sve od sebe u toj utakmici", dodao je selektor BiH.

BiH i Belgija će odmjeriti snage u petak, 7. oktobra u Bruxellesu, a tri dana kasnije bh. selekcija će u Zenici dočekati reprezentaciju Kipra. Idemo prvo riješiti ovo gostovanje, pa ćemo onda razmišljati o Kipranima koji su nam život zagorčali u prošlim kvalifikacijama.

Piše: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite