Koalicija 'Pod lupom': Prijavljeno više od 80 primjedbi na regularnosti izbora

Bosna i Hercegovina
Koalicija 'Pod lupom': Prijavljeno više od 80 primjedbi na regularnosti izbora
Sarajevo, 2. oktobra (FENA) - Posmatrači Koalicije "Pod lupom" su na lokalnim izborima prijavili više od 80 primjedbi na regularnosti izbora, zatim 118 prijava građana te 28 slučajeva kršenja izborne šutnje, kazao je predstavnik ove Koalicije Dario Jovanović.

Sarajevo, 2. oktobra (FENA) - Posmatrači Koalicije "Pod lupom" su na lokalnim izborima prijavili više od 80 primjedbi na regularnosti izbora, zatim 118 prijava građana te 28 slučajeva kršenja izborne šutnje,  kazao je predstavnik ove Koalicije Dario Jovanović.

Osim napada na predsjednika općinske izborne komisije u Stocu, zabilježeno je još nekoliko nasrtaja na članove biračkih odbora u BiH, kao i otvorene prijetnje posmatračima koalicije „Pod lupom“.

"Ovakvo ponašanje sudionika izbornog procesa ozbiljno narušava integritet izbora i udaljava BiH od do sada dosegnutih demokratskih standarda u provođenju izbora", istaknuli su u saopćenju."

„Osim napada na predsjednika Općinske izborne komisije u Stocu, zabilježeno je još nekoliko nasrtaja na članove biračkih odbora u BiH, kao i otvorene prijetnje posmatračima Koalicije Pod lupom", saopćeno je iz ove Koalicije, te se dodaje:

"Najčešće prijave se tiču pritisaka na birače, nagovaranja na glasanje za određene kandidate ili stranke, porodično glasanje, pritiske i prijetnje posmatračima koalicije Pod lupom, nepostupanje članova biračkih odbora prema provedbenim aktima Izborne komisije, glasanje bez validnog identifikacionog dokumenta, te glasanje u ime druge osobe, što ozbiljno može utjecati na legalnost i u konačnici izborne rezultate.“

Temeljem ovih prijava posmatrači Koalicije su podnijeli ukupno 49 primjedbi na regularnost izbora, od čega je 37 uneseno u Zapisnike o radu biračkih odbora dok preostale primjedbe predsjednici biračkih odbora nisu htjeli unijeti u zapisnik iako su bili obavezni u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Koalicija je zaprimila veliki broj prijava građana, od kojih se većina odnosi na utjecaj na birače u blizini biračkih mjesta od strane simpatizera i članova političkih subjekata, umrle osobe na biračkim spiskovima, kupovinu glasova, distribuciju kopija glasačkih listića s označenim političkim subjektom za kojeg treba glasati i drugog promotivnog materijala stranaka oko biračkih mjesta.

 

Ne propustite