LOKALNI IZBORI 2016.

CIK na mukama zbog Facebooka: 'Iz moralnih razloga politički subjekti ne bi smjeli pozivati birače da glasaju za njih'

Objavljeno:02.10.2016 - 13:32
A A A Times Arial

Prva od četiri pres-konferencije Centralne izborne komisije održana je u 12:00 sati u zgradi institucija Bosne i Hercegovine.

Kako je kazao predsjednik CIK-a Ahmet Šantić, bilo je određenih zakašnjenja u otvaranju biračkih mjesta.

"Jedno biračko mjesto otvoreno je sa zakašnjenjem preko tri sata. U 19 općina bilo je zakašnjenja zbog tehničkih razloga jer pojedini članovi biračkih odbora nisu mogli pristupiti biračkom mjestu", kazao je Šantić.

On je posebno istakao problem na biračkom mjestu u Hodovo u Stocu.

"Došlo je do zakašnjenja tako da je morala reagovati Opštinska izborna komisija Stolac. Negdje oko 11 sati to biračko mjesto je otvoreno", kazao je šantić.

Na jednom biračkom mjestu u Velikoj Kladuši je smijenjen predsjednik biračkog odbora koji nije htio otvoriti biračko mjesto navodeći da se u blizini nalazi plakat jednog poltiičkog subjekta. Međutim, kako je kazao Šantić, utvrđeno je da nije bilo kršenja propisa, te je predsjednik biračkog odbora smijenjen, a biračko mjesto otvoreno za glasanje.

"U CIK-u dobijamo prigovore na djelovanje političkih subjekata putem Facebooka gdje pojedini kandidati pozivaju glasače da glasaju. Ima zaista veliki broj takvih dopisa. To je vrlo malo normirano i vrlo male su mogućnosti da se takvo nešto procesuira, ali iz moralnih razloga to se ne bi smjelo nastaviti", kazao je Šantić.

Od 3.124.775 upisanih birača do 11 sati je glasalo 506.327, odnosno 16,17 posto.

Banjaluka - 18, 5 posto
Bihać - 13 posto
Bijeljina - 19,47 posto
Centar Sarajevo - 8,6 posto
Čapljina - 15, 03 posto
Čitluk - 16,58 posto
Goražde - 22,05 posto

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA