Nar: Simol ljubavi, plodnosti, dobrog zdravlja i vječnog života

Zdrav život
Nar: Simol ljubavi, plodnosti, dobrog zdravlja i vječnog života
Nar je jedinstveno i misteriozno voće koje od davnina predstavlja simbol plodnosti, izobilja, dobrog zdravlja i vječnog života. Ova biljka potiče iz Persije i kroz historiju se svrstavala u voće bogova. Prema nekim tumačenjima, baš ovu voćku je Venera, boginja ljubavi, poklanjala voljenima. Mnoge studije potvrdile su da se radi o jednom od najljekovitijih plodova zbog blagotvornog uticaja na kardiovaskularni, nervni i koštani sistem.

Nar je jedinstveno i misteriozno voće koje od davnina predstavlja simbol plodnosti, izobilja, dobrog zdravlja i vječnog života. Ova biljka potiče iz Persije i kroz historiju se svrstavala u voće bogova. Prema nekim tumačenjima, baš ovu voćku je Venera, boginja ljubavi, poklanjala voljenima. Mnoge studije potvrdile su da se radi o jednom od najljekovitijih plodova zbog blagotvornog uticaja na kardiovaskularni, nervni i koštani sistem.

U jesen, sok od svježe cjeđenog nara nešto je najbolje što možete učiniti za svoje zdravlje

Ljekovita svojstva

* Nar je veoma snažan antioksidans, koji snižava krvni pritisak, spriječava nastanak krvnih ugrušaka u arterijama, a takođe i smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Sok od nara smanjuje rizik od infarkta srca i mozga.

* Nar uništava ešerihiju koli i stafilokok bakterije

* Ova voćka sadrži biljne materije koje podstiču proizvodnju serotonina u organizmu, pa je korisna za ublažavanje depresije.

* Sjemenke nara su bogat izvor vitamina (pogotovo vitamina C i A), što ih čini korisnim za imuni sistem. Kada pravite sok, nemojte ih bacati. Sameljite ih i dodajte u jogurt ili marinade pri pripremi mesa.

* Nar je koristan za koštanu strukturu, pa se preporučuje kao prevencija od nastanka osteoporoze i osteoartritisa.
Recept za sirće

Jedan do dva nara usitnite i stavite u flašu zajedno s korom. Prelijte jednim litrom jabukovog sirćeta, ostavite da se kora raskvasi 30 dana i procjedite. Preporučuje se kao začin za salate ljudima koji imaju amebe ili druge crevne parazite.

* Plodovi nara sadrže dosta gvožđa, tako da mogu biti od pomoći pri suzbijanju simptoma kod anemičnih osoba kao sto su slabost i vrtoglavica.

* Plodovi nara (naučno) dokazano povećavaju plodnost kod muškaraca, jer pozitivno utiču na kvalitet i koncentraciju spermatozoida. Utvrđeno je da dve čaše soka od nara dnevno povećavaju libido i kod muškaraca i kod žena, jer ovo voće utiče na nivo testosterona kod oba pola.

Ulje protiv starenja

ČUDOTVORNE BOBICE koje sprečavaju demenciju i pojavu sjedih!

Ulje nara izrazito je bogato i hranjivo, a može se primjenjivati lokalno, oralno, u kozmetičke i medicinske svrhe. Ima estrogenska, antiupalna i antimikrobna svojstva. Bogatstvo antioksidanata čini ga moćnim saveznikom protiv starenja. Od njega se prave sapuni, masažna ulja, luksuzna kozmetika za lice i drugi proizvodi za ljepotu. Istraživanja pokazuju da ulje nara štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti.

Zrna mogu da posluže kao sastojak i dekoracija salata, dipova, kremastih kolača, kupova i kolača od sira

Na tanjiru

Od nara se pripremaju umaci, želei, kolači, sirupi, sokovi, likeri, vino, sirće i čaj. Zrna mogu da posluže kao sastojak i dekoracija salata, kremastih kolača, kupova i kolača od sira. U Indiji i Pakistanu zrna su najčešće dodatak jelima od mesa. U jesen, sok od svježe cjeđenog nara nešto je najbolje što možete učiniti za svoje zdravlje.
 

PATLIDŽAN PUNJEN NAROM

Sastojci: 2 patlidžana, 1/3 šolje maslinovog ulja, kašičica majčine dušice, nar, kašičica mješavine začina - susam, majoran, origano, majčina dušica i so. Za sos: 9 kašika milerama, ˝ šolje jogurta, kašika maslinovog ulja, čen mljevenog bijelog luka.

Priprema: Patlidžan oprati, isjeći po dužini i izdubiti sredinu. Voditi računa da se ostavi debljina od 2 cm. Patlidžan premazati uljem, posuti majčinom dušicom, staviti u podmazanu tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći na 185 C oko 35-40 minuta. U međuvremenu napraviti sos - u manju činiju staviti mileram, jogurt, maslinovo ulje, bijeli luk i so. Sve lagano promješati i sačekati da se patlidžan ispeče. Pečene polovine patlidžana napuniti sosom, staviti očišćen nar i posuti pripremljenom mješavinom začina.


 

Ne propustite