Danas oblačno s kišom, saobraća se bez većih zastoja

Bosna i Hercegovina
Danas oblačno s kišom, saobraća se bez većih zastoja
U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Prije podne kiša se očekuje na zapadu, jugozapadu Bosne i u Krajini. Poslije podne padavina u cijeloj zemlje, izraženije u Hercegovini, a u večernjim satima još ponegdje u Posavini, na krajnjem istoku i sjeveroistoku Bosne i u Hercegovini.

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Prije podne kiša se očekuje na zapadu, jugozapadu Bosne i u Krajini. Poslije podne padavina u cijeloj zemlje, izraženije u Hercegovini, a u večernjim satima još ponegdje u Posavini, na krajnjem istoku i sjeveroistoku Bosne i u Hercegovini. Grmljavina je moguća na jugu i jugoistoku. Vjetar, slab do umjeren, uglavnom južni i jugozapadni.

Jutarnje temperature od 8 do 13, na jugu od 13 do 17, a dnevne od 18 do 23, na jugu i sjeveroistoku do 27 stepeni. U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuju poslije podne. Jutarnja temperatura oko 9, a dnevna oko 22 stepeni.  Prolazak fronte kod osjetljivih osoba će uzrokovati jačanje tegoba.

Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, iscrpljenosti, nervoze i nesanice. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti. Opšta slika postepeno će se pogoršavati sa zapada prema ostatku zemlje. 

Stanje na putevima 

Zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na regionalnom putu R-462 Gradačac-Ormanica u mjestu Vučkovci, saobraćaj je obustavljen i preusmjerava se na alternativne pravce.

Na ostalim putnim pravcima u BiH, jutros se saobraća bez dužih zastoja. Na dionicama koje prolaze kroz kotline i uz riječne tokove, vidljivost je mjestimično smanjena zbog magle. Vozače molimo za opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Zbog održavanja lokalnih izbora, danas u toku dana očekuje se pojačan promet vozila.

Također, zbog održavanja izbora, večeras do ponoći, na području BiH na snazi je zabrana prevoza eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti.

Zbog radova na sanaciji betonske ograde na autoputu A-1 Tarčin-Lepenica (na potezu od petlje Tarčin kroz tunel Grab do ulaza u tunel 25.novembar), saobraćaj će biti obustavljen u preticajnoj traci, a radovi su planirani danas od 08 do 18 sati.

Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Bihać-Izačić, Ključ-Mrkonjić Grad, Bugojno-Novi Travnik, Busovača-Kiseljak, Prozor-Jablanica, Jablanica-Mostar i Živinice-Šićki Brod.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nisu zabilježena duža zadržavanja.

Ne propustite