Na upražnjeno mjesto predsjednika Suda BiH prijavilo se sedam kandidata

Bosna i Hercegovina
Na upražnjeno mjesto predsjednika Suda BiH prijavilo se sedam kandidata
Sedam kandidata u trci su za poziciju predsjednika Suda Bosne i Hercegovine. Na konkurs Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za ovo upražnjeno mjesto prijavilo se sedam kandidata od kojih dva nisu sudije Suda Bosne i Hercegovine.

Sedam kandidata u trci su za poziciju predsjednika Suda Bosne i Hercegovine.


Na konkurs Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za ovo upražnjeno mjesto prijavilo se sedam kandidata od kojih dva nisu sudije Suda Bosne i Hercegovine.


Pet kandidata sudije su Suda BiH. Od izvora bliskih ovoj instituciji saznajemo da su to sudije Mira Smajlović, Izo Tankić, Ranko Debevec, Tihomor Lukes i Branko Perić.


Prijavu na konkurs za poziciju predsjednika Suda BiH poslala je i Dalida Burzić glavna tužiteljka Kantonalnog Tužilaštva Kantona Sarajevo, te Ismet Šuškić tužilac Tužilaštva BiH.


Prije privremene suspenzije, suspendovani glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goran Salihović odlučio je da se ne prijavi na konkurs za predsjednika Suda BiH. Za N1 su tada naveli da se "zbog započetih poslova i obaveza i ozbiljne situacije u državi, smatra potrebnijim da završi započete aktivnosti u Tužiteljstvu BiH".


Inače, Meddžida Kreso na poziciji je predsjednice Suda BiH gotovo 12 godina. Za sudiju i predsjednicu Suda Bosne i Hercegovine imenovana je 10. oktobra 2004. godine. Na funkciju predsjednice ove institucije ponovo je imenovana 26. januara 2011. godine.

Predsjednika Suda BiH postavlja Visoki sudski i tužilački savjet BiH. Predsjednik se imenuje na mandat od šest godina i može biti ponovno imenovan.

 

izvor: n1

Ne propustite