Park u Cambridgeu osvanuo s plakatima: "Izbjeglice nisu dobrodošle, idite u Afriku"

Svijet
Park u Cambridgeu osvanuo s plakatima: "Izbjeglice nisu dobrodošle, idite u Afriku"
Rekreativni park Romsey u Cambridgeu osvanuo je oblijepljen malim plakatima na kojima pišu slogani "Izbjeglice nisu dobrodošle" i "Vratite se u Afriku". Ovo je izazvalo veliku osudu engleske javnosti. Park u Cambridgeu osvanuo s plakatima: "Izbjeglice nisu dobrodošle, idite u Afriku" Na parolama piše i "povedite svoje porodice kući - destinacija Afrika".

Rekreativni park Romsey u Cambridgeu osvanuo je oblijepljen malim plakatima na kojima pišu slogani "Izbjeglice nisu dobrodošle" i "Vratite se u Afriku". Ovo je izazvalo veliku osudu engleske javnosti.
Park u Cambridgeu osvanuo s plakatima: "Izbjeglice nisu dobrodošle, idite u Afriku"
Na parolama piše i "povedite svoje porodice kući - destinacija Afrika". Građani se plaše da bi ovo moglo pojačati tenzije ili izazvati zločine iz mržnje.

"Vjerujem da trebamo pomoći izbjeglicama koliko god možemo i trebamo im biti podrška kada dođu. Vjerujem da postavljanje ovakvih plakata nije lijepo i samo će dodatno rasplamsati mržnju", rekao je stanovnik Cambridgea George Williams.

Stanovnici su poručili da ne žele rasizam već da žele poslati poruku svijetu da su otvoren i tolerantan grad u kojem se trenutno nalazi 14 sirijskih izbjeglica. Gradsko vijeće Cambridgea je preuzelo potpuno finansiranje institucija koje pomažu izbjeglicama.

"Ovo je poput bučnih ljudi na društvenim mrežama za koje se misli da zbog buke predstavljaju većinu. To nije tako. Mi želimo pomoći izbjeglicama", rekao je Stefan Haselswimmer, pokretač kampanje raseljavanja izbjeglica u Cambridgeu.

Policija je otvorila istragu i zamolila je sve koji imaju bilo kakvu informaciju da im pomognu. Ovo je samo jedan u nizu incidenata. Prošle sedmice osvanuo je plakat "izbjeglice-silovatelji nisu dobrodošli", dok se u nekim mjestima pojavio slogan "bijela zona".

Ne propustite