Miro Kovač: BiH prvi prioritet nove Hrvatske vlade na vanjskom planu

Bosna i Hercegovina
Miro Kovač: BiH prvi prioritet nove Hrvatske vlade na vanjskom planu
Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova u odlasku Miro Kovač u četvrtak je izjavio da prvi vanjskopolitički prioritet nove vlade mora biti Bosna i Hercegovina (BiH) za koju Hrvatska želi da bude zemlja u kojoj će sva tri naroda, Hrvati, Srbi i Bošnjaci, biti ustavotvorni, podsjetivši da su upravo Hrvati prije 25 godina spasili BiH.

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova u odlasku Miro Kovač u četvrtak je izjavio da prvi vanjskopolitički prioritet nove vlade mora biti Bosna i Hercegovina (BiH) za koju Hrvatska želi da bude zemlja u kojoj će sva tri naroda, Hrvati, Srbi i Bošnjaci, biti ustavotvorni, podsjetivši da su upravo Hrvati prije 25 godina spasili BiH.

"BiH mora biti prvi vanjskopolitički prioritet nove vlade", kazao je Kovač na stručnoj tribini "Strategija hrvatske vanjske politike - Hrvatska politika prema BiH" u Klubu veterana u Zagrebu.

Ministar je na tribini i poslije u izjavi za novinare ponovio da Hrvatska želi da BiH bude zemlja u kojoj su Srbi, Hrvati i Bošnjaci ustavotvorni, u kojoj će Hrvati zaista biti ravnopravni i zadovoljni i zemlja u kojoj će se uvažavati i za koju će se znati da su je Hrvati kada su se samoorganizirali prije 25 godina i spasili.

"Ko je spasio BiH? BiH su u prvom redu spasili Hrvati, inače bi ona šaptom pala", kazao je Kovač i dodao da to moramo osvijestiti i tako se i ponašati te da "je naša uloga u BiH od početka krucijalna i sada to opet može biti".

Prema njegovim riječima, Hrvatska želi da BiH napreduje na planu privrede, ali da isto jamči Hrvatima ravnopravnost, ustavotvornost i da se kao takva orijentira prema članstvu u Evropskoj uniji .

Mi ćemo kao država i vlada, kazao je Kovač, aktivno podržavati približavanje BiH Evropskoj uniji i članstvu u EU, ističući pritom da BiH kao i svaka druga država koja želi ući u EU mora ispunjavati uvjete (...) te da ispunjavanje uvjeta znači i reformu same države.

Šef hrvatske diplomatije je podsjetio da Hrvatska ima ustavnu obvezu brinuti se se o Hrvatima u susjednoj državi, ali je također, pored same BiH i Srbije, i potpisnica Okvirnog sporazuma za mir u BiH (Daytonski sporazum) u što spada i ustav te države.

"Što se tiče samih promjena ustrojstva, to prvenstveno ovisi o predstavnicima svih triju naroda. Oni moraju artikulirati volju i želju za promjenama ustrojstva, rekao je Kovač i pojasnio da promjene moraju podržati Hrvati, Bošnjaci i Srbi u BiH.

"Oni su ti koji moraju artikulirati eventualnu volju da se promijeni ustrojstvo. Tako stoji i u ustavu BiH", kazao je Kovač. Na upit novinara koji su vanjskopolitički strateški partneri koji bi podržali nadanja Hrvata u BiH za promjenama, Kovač je kazao da smo "u prvom redu mi ti koji se brinemo o Hrvatima u BiH".

"To je naša ustavna obveza. Također smo i potpisnica Okvirnog sporazuma za mir u BiH i u to spada i ustav te države (...) a također imamo "svjedokinje" tog sporazuma: EU, SAD, Njemačku, Rusiju, Francusku i Veliku Britaniju i s tim zemljama moramo privilegirano surađivati ako hoćemo da se stvari u BiH još bolje razvijaju", kazao je Kovač.

Te zemlje, dodao je, garantiraju zajedno s nama provedbu Daytonskog sporazuma, "ali je prije svega naš zadatak da mi te zemlje podsjetimo na potrebu promjena stvari, na promjene svijesti."

"A ko će drugi ako ne Hrvatska kao članica EU-a, NATO saveza i potpisnica Daytonskog sporazuma te kao susjeda i kao zemlja koja ima Hrvate u BiH. Nema nikoga ko je pozvaniji od nas ovdje u Hrvatskoj da to činimo", smatra Kovač, ne zaboravivši spomenuti i ulogu Srbije koja je također potpisnica Daytona i koja također mora i može nešto napraviti.

Kovač se osvrnuo i na nedavno održani referendum u Republici Srpskoj i ocijenio da on neće imati nekih posebnih posljedica, ako se tu čvrsto postavimo.

"Mi smo jasno rekli što o tom referendumu mislimo, a to su rekli i prijatelji iz zapadnog svijeta i indirektno i ruski ministar vanjskih poslova jer smo se složili da treba poštovati Daytonski sporazum i ustrojstvo BiH, a i vrlo jasno u ustavu BiH stoji da su odluke ustavnog suda obvezujuće i konačne", kazao je Kovač i podsjetio da je Ustavni sud BiH donio odluku o obustavi provedbe referenduma.

"Drugim riječima, prekršen je Ustav BiH. U našoj susjednoj državi moraju funkcionirati institucije, a mi ćemo nadzirati kako će te institucije funkcionirati. Na vlastima BiH je da utvrdi na koji način je došlo do kršenja Ustava te države", zaključio je Kovač.

(Fena)

Ne propustite