I djeca sa povredom mozga su inteligentna

Zdrav život
I djeca sa povredom mozga su inteligentna
Američki stručnjak za razvoj inteligencije kod djece Daglas Doman izjavio je danas da su djeca sa povredom mozga inteligentna, ali da ne mogu tu svoju inteligenciju da pokažu, jer nisu u stanju da govore ili da pišu.

Američki stručnjak za razvoj inteligencije kod djece Daglas Doman izjavio je danas da su djeca sa povredom mozga inteligentna, ali da ne mogu tu svoju inteligenciju da pokažu, jer nisu u stanju da govore ili da pišu.

Doman je uoči predavanja u Beogradu, za više od 600 roditelja iz Srbije i regiona koje je organizovano u saradnji sa Fondacijom "Novak Đoković", rekao Tanjugu da je njegov otac Glen Doman, osnivač Instituta za ostvarivanje ljudskih potencijala, zajedno sa roditeljima djece sa povredom mozga shvatio da ta djeca jesu inteligentna, ali da nisu mogla da izraze svoju inteligenciju.

"Imali smo stotine djece sa ozbiljnim povredama mozga od tri godine starosti koja su na kraju programa mogla da čitaju samostalno bolje nego neki osmogodišnjaci", rekao je Doman.

Američki stručnjak, koji će održati dva predavanja, jedno za roditelje koji imaju djecu bez bilo kakviz zdravstvenih problema i drugo za roditelje sa djecom koja imaju određene smetnje u razvoju i povrede mozga, a pažnja će biti posvećena problemu terminologije.

Prema Domanovim riječima, mnogo je riječi i izraza koje se koriste za djecu za povredama mozga, a koje zbunjuju roditelje ali i zdravstvene radnike - cerebralna paraliza, autizam, Daunov sindrom, heperaktivnost... a sve one su objašnjenja simptoma povrede mozga.

"Ne možete da se bavite simpomima i da njih liječite, a da uzrok samo tako nestane. Morate da se bavite samom povredom mozga i da tretirate mozak", kaže Doman i dodaje da su predstavili roditeljima kako da razvijaju mozak i moždane funkcije djece kod kuće.

Dodaje i da je veoma važna ishrana, jer ona utiče na njihovo ponašanje, pospješuje nivo njihove energije i govora...

Posebno je naglasio da u Institutu sprovode proces detoskifikacije od lijekova kod djece jer, kako tvrdi, ti lijekovi stvaraju zavisnost kao svaka droga.

"Djeca nakon toga procvjetaju, jer u mnogo slučajeva upravo lijekovi smanjuju intelektualne potencijale kod djece", kaže Doman.

Domanovi su razvili metode u radu sa djecom sa povredama mozga koje su se, kako navodi, pokazale kao efikasne u zaustavljanju ili smanjenju epileptičnih napada, razvijanju čula vida i sluha slijepe i gluve dijece, osposobljavanju nepokretne djece da puze, hodaju i trče...

Kao primjer navodi da je od 374 djece koja su bila slijepa, uzrasta od osam mjeseci do 22 godine, 312 njih po prvi put progledalo a 262 naučilo da čita. Takođe, od 1.145 djece koja su bila nepokretna, 446 je uspjelo da puzi prvi put u životu.

Institut za ostavrivanje ljudskih potencijala osnovao je Daglasov otac Glen Doman, a postali su poznati širom svijeta po pionirskim istraživajima razvoja mozga kod djece.

Doman je naglasio važnost ranog učenja kod djece od samog rođenja, jer kako kaže, od prvih koraka zavise kasnija postignuća i uspjesi u životu.

"Mi radimo i sa djecom koja nemaju nikakve probleme i mentalne smetnje, i podučavamo njihove roditelje kako da rade sa svojom djecom kod kuće na njihovom rastu i razvoju od rođenja do šeste godine", zaključio je Doman.

Ne propustite