Dresirali pčele da prave med u tegli

Zanimljivosti
Dresirali pčele da prave med u tegli
Prije tačno pet godina Halil i Ćebira Kurtović iz Novog Travnika krenuli su sa proizvodnjom djevičanskog meda kojeg pčele prave u tegli, bez dodira ljudske ruke. “Kako biste mogli dobiti med u saću iz tegle, potrebno je jako dobro poznavati pčele, način njihovog ponašanja te da pčela svaki prazan prostor ispunjava medom”, kazuje Halil. Imajući sve te informacije, došao je na ideju da skine medišta, ramove u koje pčela slaže med, i stavi ih u tegle. “To sam prvi put pokušao na bagremovoj paši i pokazalo se izuzetno dobrom idejom, tako da to radim već punih pet godina. Ali se to može raditi isključivo na jakoj paši, kad je velik unos i kada ima nektara u prirodi, sa jakim društvima”, dodaje Kurtović. Umjesto u košnici, saće je u tegli

Prije tačno pet godina Halil i Ćebira Kurtović iz Novog Travnika krenuli su sa proizvodnjom djevičanskog meda kojeg pčele prave u tegli, bez dodira ljudske ruke.

“Kako biste mogli dobiti med u saću iz tegle, potrebno je jako dobro poznavati pčele, način njihovog ponašanja te da pčela svaki prazan prostor ispunjava medom”, kazuje Halil.

Imajući sve te informacije, došao je na ideju da skine medišta, ramove u koje pčela slaže med, i stavi ih u tegle.

“To sam prvi put pokušao na bagremovoj paši i pokazalo se izuzetno dobrom idejom, tako da to radim već punih pet godina. Ali se to može raditi isključivo na jakoj paši, kad je velik unos i kada ima nektara u prirodi, sa jakim društvima”, dodaje Kurtović.

Umjesto u košnici, saće je u tegli

Iako već iskusan pčelar sa dugogodišnjom karijerom dresiranja pčela da rade u tegli, krenuo je eksperimentalno sa dva društva, na bagremovoj paši koja je najizdašnija. Na jedno društvo stavlja 16 tegli koje okrene naopako. Godinu dana ranije rastopi i nakapa malo djevičanskog saća na dno svake tegle te ih postavi po ramovima na plodište.

“Ako je dobra paša, one jako brzo izgrade saće i još brže unesu med. Pčele na bagremovoj paši u toku dana mogu donijeti i 2 do 3 kile meda. Jedna tegla nosi 950 grama, što znači da mi 16 tegli pčele napune za oko 10-tak dana”, objašnjava Kurtović.

Ne propustite