Vogue razapeo modne blogere te im poručio da pronađu pravi posao

Praktična žena
Vogue razapeo modne blogere te im poručio da pronađu pravi posao
No, čini se kako bez obzira na godine koje provode u njoj, neki se jednostavno ne mogu pomiriti s činjenicom da su oni još uvijek tu te da komentiraju kolekcije, sjede u prvim redovima te nose skupe krpice, i pritom mislimo većinom na strane blogere, iako postoje i neki domaći, kojima ne ide nimalo loše.

No, čini se kako bez obzira na godine koje provode u njoj, neki se jednostavno ne mogu pomiriti s činjenicom da su oni još uvijek tu te da komentiraju kolekcije, sjede u prvim redovima te nose skupe krpice, i pritom mislimo većinom na strane blogere, iako postoje i neki domaći, kojima ne ide nimalo loše.

A kada kažemo "neki", prije svega mislimo na slavni Vogue, koji se obrušio na modne blogere, koji dobivaju plaću za nošenje odjeće te sjedenje u prvim redovima na revijama diljem svijeta, poručivši im pritom da potraže pravi posao.

Još detaljnije, mislimo na njihovu digitalnu direktoricu Sally Singer, koja je zapravo i pokrenula čitavu lavinu komentara na tu temu, kada je prokomentirala Fashion Week u Milanu te presvlačenje modnih blogera doslovno svakih sat vremena, sljedećim riječima. "To je trenutak shizofrenije, a to jednostavno ne može biti dobro."

Uz Sally su stale i ostale kolege iz "modne Biblije". "Jadno je i patetično za te djevojke, gledati ih koliko puta očajno hodaju gore-dolje po ulicama, riskirajući čak i prometne nesreće, samo kako bi ih netko uslikao", jedan je od komentara. Jadno, patetično, očajno... Prilično teške riječi!

"To nije tužno i uznemirujuće samo za žene koje se dotjeruju posuđenom odjećom za kamere, već i za brandove koji sve više sudjeluju u tom ludilu." "Žalosno je što ih još uvijek zovemo blogerima, iako se time bavi još svega nekoliko njih." "Umjesto proslave bilo kakvog stvarnog stila, čini se da se sve počelo vrtjeti oko smiješnog izgleda, poziranja, gledanje u mobitel tijekom revija, stalnog presvlačenja itd. To je vrlo neugodno, posebno kada uzmete u obzir sve drugo što se događa u svijetu." "Potraga za stilom među posuđenim i plaćenim krpicama je kao odlazak u striptiz klub u potrazi za romantikom", samo su neki od daljnjih komentara.

Očekivano, mnogobrojna blogerska zajednica nije dobro primila takve kritike te su određeni među njima odmah posegnuli za svojim društvenim profilima, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo.

Pregledom raznih statusa na Twitteru, njihovo se mišljenje o ovom modnom napadu može svesti na nekoliko ključnih stvari: Vogue ih doživljava kao prijetnju, mržnja prema njima je djetinjasta i jadna te bi časopis trebao dobro razmisliti o tome što bi se dogodilo kada bi ga blogeri prestali čitati. Po njihovoj procjeni, naklada bi se smanjila za 50 posto, a po mnogima je Vogue zadnji koji može išta komentirati za njihov način zarade, obzirom da pola njegovih stranica čine plaćene reklame.

"Prvo, nemojmo se pretvarati da urednici i stilisti nisu privrženi brandovima na ovaj ili onaj način, dobivajući plaće od publikacija te noseći istu tu odjeću. Stvar je samo u tome da blogeri nemaju prestižne titule, iza kojih bi se mogli skrivati te se tako predstavljati", otkrila je jedan od najvećih blogerica, Susie Lau, koja se i prva odvažila suprotstaviti modnom divu.

I njezin kolega Brian Boy se ubrzo oglasio, tvrdeći kako ovo liči na maltretiranje slabijih pojedinaca na školskom dvorištu, dok bi se zapravo trebalo obrušiti na neke druge urednike, a manje na "slabije" blogere. "Ucijenili bi moju glavu kada bi javno imenovao urednike, koji su mi otkrili da idu samo na revije određenih brandova, jer su oni oglašivači", otkrio je.

"Mržnja prema blogerima, što je to Vogue? Ovo je bilo kao čitanje ogorčene poruke od bivšeg dečka." "Dragi Vogue, očito je kako modne blogere smatrate prijetnjom, no samo da vas podjsetim što bi se dogodilo da vas oni prestanu kupovati: vaša naklada bi se prepolovila." "Upravo ste izgubili jednog čitatelja, jer ovo niste napravili sa stilom", neki su od komentara ostalih blogera, koji su se s pravom našli prozvanima.

Kao i uvijek, vjerujemo kako je prava istina negdje na sredini. U nekim stvarima Vogue ima apsolutno pravo, posebno kada kaže kako je situacija izmakla kontroli, no opet se postavlja pitanje tko je stvorio sve te iste blogere? Također, modni svijet već godinama slovi kao vrlo okrutan pa nije ni čudo što se sve radi za "5 minuta slave". S druge strane, među jednima i drugima postoje pojedinci koji misle da su bolji od drugih pa se šepure gdje god stignu, posebno na modnim tjednima, što ostale smrtnike tjera da ih smatraju istima, a pritom ne mislimo samo na strane urednike i blogere, već i one domaće. Vrijeme je da se neke stvari stave pod kontrolu, prije nego svi postanemo dio jednog velikog modnog cirkusa...

Ne propustite