Jasmin Imamović

Bosna i Hercegovina
Jasmin Imamović
Gradska uprava i vi ste uradili mnoge projekte za naš grad pa možda da izdvojite najznačajnije projekte. "Zamislite sliku Tuzle 2001. godine i uporedite je sa slikom Tuzle danas i vidjet ćete koliko je urađeno, potpuno preporođen grad. Prvo smo zatekli propala javna komunalna preduzeća. Moj tim i ja smo poništili privatizaciju, vratili tu imovinu, ona pripada građanima, a javna preduzeća upravljaju s njima. To je veliki uspjeh. Radilo se o imovini 900. miliona maraka Onda smo tu imovinu uvećali, jačanjem vodovoda, ukinuli redukcije vode nakon 70 godina, napravili fabriku vode, pitke, obezbjedili sredstva od 26 miliona. To je višestruko uvećana vrijednost, javnog-komunalnog. Uvećana vrijednost grijanja, stvorili smo Panoniku, svjetsku atrakciju.

Jasmin Imamović, dugogodišnji načelnik Tuzle. 

Gradska uprava i vi ste uradili mnoge projekte za naš grad pa možda da izdvojite najznačajnije projekte?

 "Zamislite sliku Tuzle 2001. godine i uporedite je sa slikom Tuzle danas i vidjet ćete koliko je urađeno, potpuno preporođen grad. Prvo smo zatekli propala javna komunalna preduzeća. Moj tim i ja smo poništili privatizaciju, vratili tu imovinu, ona pripada građanima, a javna preduzeća upravljaju s njima. To je veliki uspjeh. Radilo se o imovini 900. miliona maraka Onda smo tu imovinu uvećali, jačanjem vodovoda, ukinuli redukcije vode nakon 70 godina, napravili fabriku vode, pitke.. To je višestruko uvećana vrijednost, javnog-komunalnog preduzeća. Uvećana je vrijednost grijanja, stvorili smo Panoniku, svjetsku atrakciju. Zaštitili smo i spasili smo od poplava 1000 kuća. Uredili smo gradsku ulicu, napravili trg prvog bosanskog kralja, izgradili čitavu sjevernu saobraćajnicu.

U ljetnem periodu Turisti dolaze u ovaj grad,na korzu čujete sve jezike svijeta, Turisti dolaze u ovaj turistički grad Tuzlu, u ovaj grad ljetnjeg turizma. Mi smo najbolja ljetnja turistička destinacija u Bosni i Hercegovini. Da li je iko mogao to da zamisli prije 15 godina. Prošle je godine bilo 450 hiljada posjeta u kompleksu Slanih jezera, u jednom danu rekordna posjeta je 17 hiljada ljudi. 250 kilometara ceste, 300 km ulične rasvjete. Naši protivnici na ovim izborima nisu uradili ništa za ovaj grad osim što su ometali realizaciju svakog od ovih velikih, kapitalnih projekata za razvoj Tuzle. 

Šta je ono što vi želite da uradite u narednom periodu?

 Prvo moramo pobijediti na izborima da spriječimo privatizaciju, kanton je 2001. izvršio privatizaciju. Kad je jednom, on će to uraditi opet, mi smo podigli vrijednost imovine svih građana, sa 900 na milardu i po. Treba nastaviti započeti razvoj do 20126. godine, da nastavimo socijalnu politiku, mi imamo najbolje socijalne mjere u konkurenciji drugih gradova i opština. Imamo projekat tuđe, kućne njege starijim osobama već tri godine. Rekorderi smo u broju socijalnih stanova, zato povečemo strane pare, državne pare. Ljeti nema ljepšeg grada od Tuzle. Najjeftinije, najsigurnije grijanje u BiH zimi. Ali, problem je nečistoća zraka, tu je glavni problem. Termoelekrana spali 3 miliona tona uglja, a domaćinstvo 250 hiljada. Blok 7. uključuje da nema aero zagađenja, ali moramo politički pokazati snagu, mi i građani Tuzle. Ne da Banovićima grade Termoelektranu, otkud sad to? Blok 7. je važniji pa onda Banovići. Ako se dogodi, pridonijet će novim radnim mjestima, investicija je miljardu i po. Naš osnovni cilj je povećanje broja novih, radnih mjesta i mi gotovo smo završili oko Tehnološkog parka. Naši najpametniji momci i djevojke ne idu vani, nego su ovdje, prave softvere, i pobjeđuju na tenderima širom svijet, prodaju ih po Australiji, Americi, i svuda a žive ovdje. Dajemo poticaj u poljoprivredi, 500 godišnje. Naš cilj je 4 do 7 hiljada novih radnih mjesta. Želimo 80 posto zaposlenih i onda se sama privreda razvija. Ljudi su osnovni element našeg programa u zadnje 4 godine, a dugoročno do 2026. 

Kako se nosite sa protukandidatima?

Ja kažem građanima da vjeruju rezultatima, ne praznim riječima. Prave, istinske i provjerene vrijednosti traju. I SDP i ja smo provjereni u ovome gradu. Mi ne znamo ko upravlja ovim ovdje. Prošle godine bila 4 kandidata, sad osam. Oni potcjenjuju pamet građana Tuzle. Šta je Hadžiefendić uradio? Znam ko su mu šefovi, šefovi su mu u Sarajevu, Fahrudin Radončić i u banovićima Bego Gutić i Mirsad Hukić. Znam da ih mora slušati. On ne može slušati građane Tuzle, kad mora slušati ove šefove. 

Ovi se ostali kandiduju za 2 posto. Što se kandiduju za 2 posto, kandiduješ se za pobjedu. Nama je Tuzla ispred svih i znamo da su građani pametni, pa da se odupru SDA I SBB-u. 

Ne propustite