Večer Gala Balet: Prvaci iz regije sutra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Objavljeno:27.09.2016 - 14:27
A A A Times Arial

Foto: Fena

Prvaci i solisti baleta iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine predstavit će se sutra na večeri Gala Balet na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, čime će biti završen ovogodišnji Balet Fest Sarajevo.

Direktorica Festivala Edina Papo istakla je na današnjoj pres-konferenciji da će se svi solisti predstaviti dijelovima odabranih komada savremenog i klasičnog baleta po nekoliko minuta, što predstavlja svojevrsnu festivalsku kulminaciju.

- Veliki je uspjeh dovesti velika regionalna imena u jednoj večeri. Osim toga, vrlo je bitno da u regiji uspostavimo kontakte s kolegama  da bi ova umjetnost još više zaživjela na ovim prostorima - kazala je Papo.

Nacionalni prvak Hrvatskog narodnog kazališta Tomislav Petranović istakao je da će se ova baletna institucija predstaviti dijelovima komada "Giselle" Adolphea Adama te "Labudovog jezera" Petra Iljiča Čajkovskog.

Prvak Baleta Narodnog pozorišta Beograd Jovica Begojev naglasio je da će na sceni odigrati "Uspavanu ljepoticu" Petra Iljiča Čajkovskog i tango iz baleta "Ko to tamo peva" Vojislava Kostića.

Umjetnička direktorica Baleta SNG Ljubljana Sanja Nešković- Peršin najavila je dijelove baleta "Doktor Živago", za čiju izvedbu su odabrali muziku Dmitrija Šostakoviča te dijelom "Labudovog jezera" Petra Iljiča Čajkovskog.

Makedonska Opera i Balet je za ljubitelje ove umjetnosti pripremila dijelove "Šeherezade" Nikolaja Rimski Korsakova te dio baleta "She,To Him, I" Dmitrija Šostakoviča.

Domaćin, Narodno pozorište Sarajevo doprinos večeri Gala Balet dat će dijelovima komada "Mare nostrum" Jordia Savalla te "Dame s kamelijama" Giuseppea Verdija.

Govornici su zahvalili Balet Festu Sarajevo na pozivu u nadi da će saradnja ovih  institucija kulture još više zaživjeti.  

  
 
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA