Meč koji je najavio rat, fudbaleri Partizana bježali od navijača u Splitu [VIDEO]

Region
Meč koji je najavio rat, fudbaleri Partizana bježali od navijača u Splitu [VIDEO]
Na današnji dan prije 26 godina u Splitu je igrana, ali ne i završena, utakmica fudbalskog prvenstva Jugoslavije između Hajduka i Partizana. Taj 26. septembar 1990. predstavljao je praktično nastavak nereda na stadionima započet u maju te godine kada su se dogodili čuveni nemiri na zagrebačkom "Maksimiru".

Na današnji dan prije 26 godina u Splitu je igrana, ali ne i završena, utakmica fudbalskog prvenstva Jugoslavije između Hajduka i Partizana. Taj 26. septembar 1990. predstavljao je praktično nastavak nereda na stadionima započet u maju te godine kada su se dogodili čuveni nemiri na zagrebačkom "Maksimiru".

Razlika je u tome što na "Poljudu" nije bilo gostujućih navijača, u ovom slučaju Partizanovih. Sve zajedno kada se sagleda, mnogi su skloni tvrdnji da je bratoubilački rat u tadašnjoj Jugoslaviji i počeo na ovim stadionima. Rat je zaista počeo sljedeće godine.

Partizan od 1979, otkako se Hajduk preselio sa "Plinare" na stadion "Poljud", nije pobijedio nijednom u Splitu. Crno-bijeli, predvođeni Milošem Milutinovićem i Nenadom Bjekovićem sa klupe, bili su nadomak rušenja te tradicije u utakmici osmog prvenstvenog kola sezone 1990/91.

U trenutku prekida meča vodio je 2:0, a oba gola postigao je Milan Đurđević. U prvom poluvremenu mrežu Hajduka je zatresao pošto ga je s golom "spojio" Predrag Mijatović, a u drugom poslije sjajne akcije dvojice Gorana, Stevanovića i Bogdanovića, od kojih je ovaj potonji zabilježio sjajnu asistenciju petom.

Na drugoj strani bili su Alen Bokšić, Robert Jarni... Ipak, nisu imali rješenja za razigrane crno-bijele.

Međutim, u finišu utakmice navijači Hajduka okupljeni u grupu "Torcida" sjurili su na teren u namjeri da napadnu crno-bijele. Gostujući igrači i članovi stručnog štaba hitro su reagovali i na vrijeme pobjegli u svlačionicu. Ipak, na terenu i oko njega nastao je haos. Zapaljena je jugoslovenska zastava na zvaničnom jarbolu na stadionu, a na terenu se zavijorila šahovnica, koja je u to vrijeme smatrana nacionalističkim simbolom.

Utakmica je, naravno, tada prekinuta, a kasnije je registrovana službenim rezultatom 3:0 u korist Partizana.

Na kraju sezone titulu je osvojila Crvena zvezda, Partizan je bio treći, iza Dinama, dok je Hajduk zauzeo šesto mjesto. Ujedno, to je bila posljednja sezona u kojoj su u prvenstvu Jugoslavije učestvovali klubovi iz Hrvatske i Slovenije.

Ne propustite