Ministar Bukvarević se sastao s predstavnicima MMF-a

Bosna i Hercegovina
Ministar Bukvarević se sastao s predstavnicima MMF-a
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je održao sastanak s predstavnicima misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), što je uobičajena praksa prilikom posjete delegacije Misije MMF-a Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Bukvarevićevog kabineta.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je održao sastanak s predstavnicima misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), što  je uobičajena praksa prilikom posjete delegacije Misije MMF-a Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Bukvarevićevog kabineta.

Gostujući delegaciju predvodio šef misije MMF-a Nadeem Ilahi.

Razgovarano je o tri ranije naznačena pitanja - ključnim rezultatima revizije boračko-invalidskih naknada, izvršenju budžeta u dijelu naknada za ratne vojne invalide i nosioce ratnih priznanja, kao i o pitanju provođenja Zakona o prijevremenom i povoljnijem penzionisanju pripadnika odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Ministar Bukvarević je upoznao predstavnike Misije s dodatnim zahtjevima boračkih kategorija, koji se odnose na određena prava iz Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, radnog materijala zakona o pravima demobilisanih boraca, zakona o prijevremenom i povoljnijem penzionisanju.

Ministar je potvrdio stav da se dostignuti stepen prava boračkih kategorija neće umanjivati te da je namjera resornog ministarstva da nove zahtjeve boračkih kategorija rješava unutrašnjom preraspodjelom iz ušteda postojećih sredstava.

Predstavnici Misije MMF zastupaju stav da se ne može povećavati dosadašnji nivo budžetskih sredstava koja se izdvajaju za boračke kategorije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Saradnja Misije MMF-a i resornog boračkog ministarstva će biti nastavljena u skladu s potpisanim aranžmanom Bosne i Hercegovine i Međunarodnog monetarnog fonda.     

(Fena)

Ne propustite