Uhapšeni članovi narko mafije, vođa grupe koordinisao prodaju droge iz zeničkog zatvora

Aktuelno
Uhapšeni članovi narko mafije, vođa grupe koordinisao prodaju droge iz zeničkog zatvora
Po nalogu Tužiteljstva BiH, na području Novog Grada u toku je akcija u borbi protiv narko-mafije.

Po nalogu Tužiteljstva BiH, na području Novog Grada u toku je akcija u borbi protiv narko-mafije.

U akciji sudjeluje više desetina policijskih djelatnika SIPA, a lišene su slobode 3 osobe među kojima i osumnjičeni organizator i jedan od nositelja narko-kriminala u BiH.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, ekonomski kriminal i korupciju, više desetina policijskih službenika, rano jutros, započelo je pretrese i lišenja slobode na području općine Novi Grad.

Meta akcije su trojica osumnjičenih za organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama, na međunarodnoj razini, a među uhapšenima je i jedan od nositelja organiziranog narko-kriminala na području BiH.

Slobode su lišeni:

-Jasmin Selimagić, rođen 1987. godine u Prijedoru, nastanjen u Novom Gradu

-Anđelko Novaković, rođen 1985. godine u Bosanskoj Krupi, nastanjen u Novom Gradu

-Ganija Kurti, rođen 1969. godine u Nikšiću, državljanin Crne Gore, nalazi se pod nadzorom Službe za poslove sa strancima (SPS) BiH.

Uporedo sa lišenjima slobode, izvršen je pretres objekata i vozila koje osumnjičeni koriste, na području Novog Grada.

Tužiteljstvo BiH je u suradnji sa SIPA i partnerskim agencijama iz Crne Gore, provelo detaljnu i temeljitu istragu, tokom koje su prikupljeni dokazi, da su navedeni osumnjičeni sudionici međunarodnog krijumčarenja velikih količina opojne droge „marihuana“ i „skunk“, sa područja Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, koja se dalje distribuirala na ilegalnom narko-tržištu u sjeverozapadnom dijelu BiH.

Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni Ganija Kurti, koji se nalazio na izdržavanju kazne u KPZ Zenica, iz zatvora putem kontakata u Crnoj Gori i BiH, koordinirao krijumčarenje opojne droge u Bosnu i Hercegovinu. Radi se o osobi koja je ranije protjerana iz BiH, te je koristeći krivotvorene dokumente, ponovo ilegalno ušao u BiH, gdje je uhapšen.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su osumnjičeni u više navrata krijumčarili količine od više kilograma ove opojne droge, a osumnjičeni Selimagić, često je radi nadgledanja opojne droge i njenog transporta, boravio u Crnoj Gori.

Ovom akcijom zadat je odlučan udarac strukturama narko-kriminala koje djeluju u sjeverozapadnom dijelu BiH, a čiji su konzumenti opojnih droga uglavnom mlade osobe iz Novog Grada i okolnih mjesta.

Nakon izvršenih pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih, donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i zemljama regiona, intenzivno sudjeluje u akcijama u borbi protiv narko-kriminala.

 

Ne propustite