Danas novi krug glasanja za generalnog sekretara UN

Objavljeno:26.09.2016 - 08:43
A A A Times Arial

Predstavnici zemalja članica Vijeća sigurnosti UN danas će ponovo glasati o kandidatima za novog generalnog sekretara UN-a. To je peti krug izjašnjavanja i posljednji u kome se ne zna kako su glasale stalne članice Vijeća s pravom veta.

Poslije četvrtog kruga izjašnjavanja 9. septembra bivši portugalski premijer i visoki komesar UN-a za izbjeglice Antonio Gutereš zadržao je vođstvo, drugi je šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, a treći Vuk Jeremić iz Srbije.

Peta runda glasanja biće održana nakon generalne debate u Generalnoj skupštini UN-a koja je u protekloj sedmici okupila lidere više od 140 zemalja, što je bila prilika i za lobiranje o kandidatima za nasljednika Ban Ki Muna.

Uoči izjašnjavanja UN su objavile neformalnu, ilustrativnu tabelu na kojoj su sabrani glasovi koje je u četiri dosadašnja kruga izjašnjavanja osvojio svaki od kandidata. Na toj listi Gutereš je prvi sa najviše (46) pozitivnih i najmanje negativnih (7) glasova, Jeremić je drugi (33 i 18), a Lajčak treći (28 i 18).

Vijeće sigurnosti bi pred Generalnu skupštinu UN trebalo da izađe sa jednim kandidatom, ali ako ne budu mogli da se usaglase, pred 193 članice na Generalnoj skupštini izaći će više kandidata.

Prvi čovjek svjetske organizacije, po pravilu geografske rotacije koje je do sada uvek poštovano, trebalo bi da bude izabran iz grupe istočnoevropskih zemalja.