U Novom Sadu redovi za glasanje o Danu RS dugi i do 50 metara

Region
U Novom Sadu redovi za glasanje o Danu RS dugi i do 50 metara
Za današnje izjašnjavanje na refendumu o Danu Republike Srpske, u Novom Sadu vlada veliko interesovanje građana RS, koji imaju to zakonsko pravo a trenutno se nalaze u najvećem gradu Vojvodine.

Za današnje izjašnjavanje na refendumu o Danu Republike Srpske, u Novom Sadu vlada veliko interesovanje građana RS-a koji imaju to zakonsko pravo a trenutno se nalaze u najvećem gradu Vojvodine.

"Koliko je interesovanje najbolje svjedoči red ljudi ispred prostorija Saveza krajiških udruženja, dug do 50 metara", rekla je Srni član Komisije za sprovođenje refernduma u Novom Sadu Ranka Srdić Milić.

Na referendumsko pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?" građani RS-a mogu se izjasniti na glasačkom mjestu broj dva u novosadskoj Ulici Zmaj Ognjena Vuka, gdje se nalaze prostorije Saveza krajiških udruženja "Krajišnik".

"Do 11.00 časova glasalo je oko 400 ljudi, što smatram izuzetno dobrim odzivom. U vazduhu se osjeća pozitivan naboj", dodala je Milićeva. 

Ona je izrazila bojazan da će prema iskazanom interesovanju građana nedostajati glasačkih listića.

"Mi smo trebovali oko 2.500 glasačkih listića, a sudeći po velikom interesovanju ljudi, bojim se da bi i prije 19.00 časova, kada se zatvara glasačko mjesto, moglo da ih nestane", dodala je Milićeva.

Ona je dodala da dolazi i veliki broj Srba iz Federacije BiH koji, takođe, žele da se izjasne o referendumskom pitanju, ali su razočarani kada im objasne da ne mogu glasati na današnjem referendumu.

Milićeva, koja je predsjednik Saveza krajiških udruženja, smatra, da je referendum bio jedini put da Srbi dokažu postojanost na tlu Republike Srpske i jedini put da se Evropi i svijetu pokaže da je srpskom narodu stalo, prije svega, do njega samog.

"Očekujem, takođe, da će pozitivan odgovor Srba na referendumsko pitanje o danu svoje države ućutkati sve zlurade strane u BiH, pa i izvan nje. Definitivno će spoznati, da su svoje zlurade, nedobronamjene pa i krajnje opasne glasove digli u prazno. Iskreno se nadam da će oni poslije današnjeg referenduma vidjeti i osjetiti šta znači volja naroda, pa će ustuknuti, odnosno odustati od svoje opasne, ratnohuškačke retorike", rekla je Milićeva

Ne propustite