OTVORENA GLASAČKA MJESTA: U Republici Srpskoj danas antidejtonski i antiustavni referendum

Bosna i Hercegovina
OTVORENA GLASAČKA MJESTA: U Republici Srpskoj danas antidejtonski i antiustavni referendum
Podsjećamo, Ustavni sud BiH je 9. januar kao Dan RS ocijenio neustavnim još u novembru prošle godine. Takva odluku isti Sud je potvrdio i prije nekoliko dana (17. septembra) izručući privremenu mjeru zabrane referenduma u RS-u.

U manjem bh. entitetu danas se održava antiustavni i antidejtonski referendum o Danu Republike Srpske. 

Milion i 219 399 osoba, građana s pravom glasa u tom bh. entitetu odgovorit će na referendumsko pitanje “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”

Glasačka mjesta, njih 1.886, otvorena su jutros u 7 do 19:00 sati, a građani su, radi utvrđivanja identiteta, dužni kod sebe imati jedan od važećih dokumenata - lična karta, vozačka dozvola ili pasoš. 

Glasanje za građane Brčko distrikta koji imaju državljanstvo RS-a bit će organizirano na glasačkim mjestima u Lončarima (opština Donji Žabar) i u Donjoj Bukovici (grad Bijeljina).

Glasanje na referendumu bit će organizirano i u inostranstvu, u predstavništvima RS-a i drugim lokacijama u Srbiji, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Belgiji i Holandiji.

referendum-rs-600x400

Republička komisija za sprovođenje referenduma  najavila je kako će na svaka dva sata saopćavati izlaznost na referendumu, dok će prve nezvanične rezultate objaviti odmah nakon njihovih prikupljanja u opštinskim i gradskim komisijama, odnosno najkasnije 48 sati od zatvaranja glasačkih mjesta.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je 9. januar kao Dan RS ocijenio neustavnim još u novembru prošle godine. Takvu odluku isti Sud je potvrdio i prije nekoliko dana (17. septembra) izričući privremenu mjeru zabrane referenduma u RS-u.

Nakon ove odluke državnog Ustavnog suda, Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) u BiH je pozvao vlasti manjeg bh. entiteta da poštuju odluku Ustavnog suda i da odustanu od referenduma. Slične poruke upućene su iz Venecijanske komisije, Evropske unije, a uputili su ih i brojni evropski i svjetski zvaničnici. . 

Ne propustite