Amerikanci ignorisali Vučića u New Yorku

Svijet
Amerikanci ignorisali Vučića u New Yorku
Kako je ranije saopšteno iz Vlade Srbije, premijer Aleksandar Vučić trebalo bi danas, 23. septembra, da završi posetu Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako je ranije saopšteno iz Vlade Srbije, premijer Aleksandar Vučić trebalo bi danas, 23. septembra, da završi posjetu Sjedinjenim Američkim Državama.

Vučića tokom njegovog boravka u New Yorku na sastanak nije primio nijedan američki zvaničnik, piše Teleprompter.rs. 

Prvog dana se nakratko sastao sa rumunskim premijerom, austrijskim kancelarom, zatim sa predsjednikom Vlade Moldavije, kao i sa premijerom Luksemburga. Kratak sastanak je organizovan i sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem. Na marginama je nakratko razgovarao i sa Borsom Džonsonom, šefom britanske diplomatije.

Vučić je zatim prisustvovao skupu koji je organizovala fondacija Bila Klintona i izazvao brojne kritike domaće javnosti, a kasnije je održao sumoran govor na institutu “EastWest”. Tada je rekao da učešćem na panelu Klinton Fondacije nije podržao nijednog od predsjedničkih kandidata SAD.

“Nisam podržao nijednog predsjedničkog kandidata, ne bavimo se izborima u SAD… Mi smo mala zemlja, a ja mali lider da bih nekog podržavao u SAD… Ni na koji način nećemo u to da se miješamo, rekao je premijer i dodao da je na panelu govorio o ulozi srpskog naroda i o srpskim žrtvama.”

Održan je kratak sastanak Vučića i predstavnice Evropske unije Frederikom Mogherini, kao i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Poslije sastanka sa Ban Ki Munom, predsjednikom Ujedinjenih nacija, Vučić se obratio Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Vučić je dan pred odlazak u SAD rekao da će se sastati sa “jednim veoma uticajnim republikancem”. Međutim, iz Vlade Srbije nije objavljeno nijedno saopštenje da se Vučić sastao sa “jednim uticajnim republikancem”.

Srpski premijer se u SAD nakratko sastao sa brojnim stranim zvaničnicima, ali ga niko od predstavnika američke administracije nije primio na sastanak.

Trebalo bi da Vučić danas završi posjetu New Yorku, a kako je ranije najavio, iz SAD putuje direktno u Beč na sastanak o migrantskoj krizi.

Ne propustite