Zbog čega su Grci propali?

Svijet
Zbog čega su Grci propali?
Grčka je otkako je izbila dužnička kriza 2008. godine u dubokoj ekonomskoj recesiji.

Grčka je otkako je izbila dužnička kriza 2008. godine u dubokoj ekonomskoj recesiji. Ona klizi prema statusu propale države. Brzo slabljenje zemlje je kulminacija strukturnog neuspjeha, lošeg finansijskog upravljanja i rasprostranjenog kronizma koji smanjuje ekonomsku konkurentnost. 

Uprkos dobivanju pomoći od EU i MMF-a, situacija je teška. Ona ima dugu historiju propuštenih ciljeva i neuspjeha u ispunjavanju obećanja da će reorganizirati svoj glomazni državni sektor i liberalizirati svoju recesijom pogođenu ekonomiju. Novi krug mjera štednje i budžetskih rezova, nisu dovoljni za podsticanje ekonomskog rasta.

Velika boljka je privatizacija. Na početku krize, vlada Grčke obavezala se da će od prodaje državne imovine prihodovati 50 milijardi evra. Prema riječima Harisa Teokarisa, poslanika u grčkom parlamentu “ova bajka je ubrzo smanjena na 30 milijardi, a nedugo zatim na 20″. Do sada, Grčka je od prodaje zaradila tek između dve i tri milijarde.

Pretpostavljalo se da će privatizacija luke Pirej donijeti mnogo novca, ali to se nije uspostavilo tačnim. 

Troškovi ponovnog otvaranja državne televizije ERT ove godine dodatno su opteretili ionako mršav budžet.

Teokaris navodi da se, ukoliko se sve ove stavke racionalno sagledaju, dolazi do zaključka da je Grčka praktično “bacila pet godina”, bez ozbiljnog pokušaja da popravi ključne probleme koji muče ekonomiju.

 

Ne propustite