Dodik: Zapad nije uspio stvoriti bosansku naciju, pismo i državu

Bosna i Hercegovina
Dodik: Zapad nije uspio stvoriti bosansku naciju, pismo i državu
Milorad Dodiik se neposredno pred referendum na Istoku sastaje sa Putinom. Dok u FBiH vlada “predizborna šutnja” Dodik izjavljuje da Zapad u BiH nije uspio stvoriti bosansku, naciju, pismo i državu.

Milorad Dodiik se neposredno pred referendum na Istoku sastaje sa Putinom. Dok u FBiH vlada “predizborna šutnja” Dodik izjavljuje da Zapad u BiH nije uspio stvoriti bosansku, naciju, pismo i državu. 

“Zapadni ambasadori se vježbaju u BiH i pokušavaju da se pripreme za neka egzotična mjesta, kao što je Bliski istok. Najveći krivac za destabilizaciju je struktura oko OHR-a, visoki predstavnici koji su se pokazali kao kriminalci visokog ranga. Propao im je pokušaj da naprave bosansku naciju, bosansko pismo i državu.”

Istovremeno, Bakir Izetbegović u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda govori o globalnoj prijetnji ISIS-a, Čović se ne oglašava, a Dodik bez oklijevanja napada sve što nije u njegovoj političkoj nadležnosti.

“Nevjerovatno je da Zapad ili neko u regionu misli da Bakir Izetbegović, čije su sudije donijele odluku o tome, može reći „e Srbi ne mogu da slave 9. januar“, i da mi šutimo o tome i kažemo „hvala, Bakire, bili ste veoma ljubazni, hvala što ste nam to uradili, kako mi to nismo vidjeli prije, gdje ste bili dosad, što niste ranije to pokrenuli.” 

Atmosfera je podignuta do usijanja tačno pred izbore, a Dodik zaista ne bira riječi kada govori o Izetbegoviću.

“On je lud ako misli da ćemo mi to prihvatiti. Da Bakir Izetbegović nama određuje praznik, pa to je nemoguće. To spada u sferu ne samo spekulacija nego i bolesti. Radi se o tome da muslimani hoće ovom galamom da sakriju svoje terorističke potencijale koje ne uništavaju.”

Treba napomenuti da SNSD u predizbornoj kampanji skoro i ne spominje opoziciju u RS-u. Dodik se vješto koristi zamahom Saveza za promjene, čiji predstavnici imaju slične referendumske stavove, tako da ih ne napada. Isključivi napadi na bošnjačke zvaničnike rezultat su dobrih odnosa Dodika i Čovića, ali sve ovo je samo mali dio velike Dodikove lokalno-predizborne priče. 

“Gledajte te muslimane koji misle da su neka gromada, da su neka siletina. Imate bolesnike tamo, frustrirane tipove. Od prije pet godina znamo da su imali namjeru da prodru ovamo od Sarajeva, na Drinu. Njima je Drina nešto što misle, preko Sokoca tu da izbiju, jer ona kao nešto graniči. Lakše je braniti se nego napadati, to svakako. Bakir Izetbegović je na sastanku sa zapadnim ambasadorom kome ja znam ime i prezime, razgovarao o tome koliko oružja i kakve namjere eventualno imaju Bošnjaci ukoliko se ovo ili ono desi, i oni imaju toliko i toliko pušaka, ovoga-onoga, a onda su vršili procjene šta RS ima i govorili — eto, mi smo kao nešto manje naoružani”, zaključio je Dodik.

 

Ne propustite