Inzko: Ustavni sud je zabranio referendum, neću koristiti bonske ovlasti

Bosna i Hercegovina
Inzko: Ustavni sud je zabranio referendum, neću koristiti bonske ovlasti
Valentin Inzko je gostujući u Dnevniku BHT-a govorio o bonskim ovlaštenjima te odluci Ustavnog suda u vezi sa referendumom u RS-u.

Valentin Inzko je gostujući u Dnevniku BHT-a govorio o bonskim ovlaštenjima te odluci Ustavnog suda u vezi sa referendumom u RS-u. 

"Bonska ovlaštenja postoje, ali Ustavni Ustavni sud je donio jako dobru odluku. On je zabranio referendum u RS-u. Znači, nema potrebe da ja to isto uradim", objasnio je Inzko.

Dok političari iz Banje Luke najavljuju kako će izmijeniti Zakon o praznicima u skladu sa nalozima Ustavnog suda, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko kaže da nema nikakve potrebe za referendumom.  

"Referendum nema ustavnu podlogu, on nema snagu. Puno će koštati, a neće biti nikakvih pravnih posljedica", rekao je Inzko.

Inzko je rekao da Rusija uvijek podržava njegov izvještaj pred UN-om i prihvata teritorijalnu cjelovitost i nezavisnost BiH, a dodao je i da Rusija u BiH ima neke svoje interese

"Napad na Ustavni sud, napad je na Dejtonski sporazum. Ali vidi se da Rusija ima neke svoje interese i to je tako", dodao je Inzko.

Visoki predstavnik nije htio odgovoriti ni na pitanje o Miloradu Dodiku tako da se ne zna hoće li predsjednik RS-a biti sankcionisan. Umjesto toga Inzko je rekao kako ne dozvoljava razgovor o ratu, jer njega jednostavno neće biti.

"Apeliram na sve Srbe koji su iz RS-a pobjegli u Srbiju, ali i na Bošnjake koji su otišli u Federaciju da se vrate", zaključio je Inzko.

(Novi.ba)

Ne propustite