Kusturica: Izetbegović ruši mir, referendum ima veliki značaj za RS

Aktuelno
Kusturica: Izetbegović ruši mir, referendum ima veliki značaj za RS
Nakon Neleta Karajlića i Emir Kusturica podržava sve što je neustavno i kontrast BiH. Naravno, Kusturica ima razloga za tako nešto kada se uzme u obzir da je oprao milione maraka Dodikovih para. Režiser je izjavio da je referendum od velikog značaja za RS, a rekao je da je referendumsko pitanje izjašnjavanje njegovih "sunarodnjaka" koji se bore za očuvanje kulture.

Nakon Neleta Karajlića i Emir Kusturica podržava sve što je neustavno i kontrast BiH. Naravno, Kusturica ima razloga za tako nešto kada se uzme u obzir da je oprao milione maraka Dodikovih para. Režiser je izjavio da je referendum od velikog značaja za RS, a rekao je da je referendumsko pitanje izjašnjavanje njegovih "sunarodnjaka" koji se bore za očuvanje kulture.

"Prvo je bio pokušaj da se ukine ime i godišnjica RS, pa je tek onda uvedeno i pitanje postojanja referenduma. Da je redoslijed bio obrnut, odnosno da je mogao da bude obrnut onda bi mogli da govorimo o tome kako je neumjesno ponašanje Dodika. Kao što je i odbrana slobode u našem narodu uvijek na dnevnom redu, tako je i ovaj put veoma vidljiv proces kojeg Bakir Izetbegović obnavlja i ide stazama svoga oca", istakao je Kusturica.

Kusturica je rekao da je je mir u BiH bio zagrantovan Kutiljerovim planom, ali je Alija Izetbegović, prema Kusturicinim riječima, po nagovoru američkog ambasadora Vorena Cimermana odbio mirovni sporazum koji je prethodno prihvatio.

"Tako i sada. Sve što postoji u arsenalu Bakira Izetbegovića pokrenuto je da bi se narušio mir u BiH. Mi smo htjeli da jedan od simbola tog mira bude Andrićgrad, a ja sam shvatio da oni ne žele mir. Način na koji se krenulo na RS sugeriše da njima zapravo ne treba mir, a mi budale hoćemo da napravimo spomenike miru ili pomirenju kao što je bila namjera sa Andrićgradom. Višegrad jeste bio muslimanski većinski grad, ali su ga naselili Konjičani koji su morali da odu iz Konjica poslije Dejtona i još prije Dejtona, pa se ja pitam - da li je moguće da je reč o apsolutnoj dominaciji i uništenju njima suprotstavljene kulture", zaključio je Kusturica.

 

 

Ne propustite