Visoko postaje grad opasnog življenja. Vrijede li izbori nečijeg života?

Bosna i Hercegovina
Visoko postaje grad opasnog življenja. Vrijede li izbori nečijeg života?
Poslije brutalnog napada prošle sedmice na novinara RTV Visoko, što se dovodi u vezu sa svepolitičkim obračunima između SDA i aktualne načelnice tog grada, ovih dana visočku općinu, kako to zorno ilustruju dokumenti koji su došli na našu mail adresu, ponovo potresaju skandali i napadi. Istina, sada nisu u pitanju fizički, već verbalni napadi koji u sebi nose krajnje opasan prizvuk prijetnji i sile.

Poslije brutalnog napada prošle sedmice na novinara RTV Visoko, što se dovodi u vezu sa svepolitičkim obračunima između SDA i aktualne načelnice tog grada, ovih dana visočku općinu, kako to zorno ilustruju dokumenti koji su došli na našu mail adresu, ponovo potresaju skandali i napadi. Istina, sada nisu u pitanju fizički, već verbalni napadi koji u sebi nose krajnje opasan prizvuk prijetnji i sile.

Naime, jedan, rekli bismo sasvim obični, kritički, osvrt građanke Visokog na aktualno stanje u sredini u kojoj živi ne bi trebao, niti smio, biti nikakav problem, ako govorimo o poštivanju slobode govora i mišljenja. Međutim, u trenutnoj političko-predizbornoj utakmici koja se igra u Visokom, ovakve izjave dobijaju sasvim drugačiji i kudikamo opasniji kontekst. 
U svojoj kolumni, pod nazivom „Teror zvani predizborna kampanja“ objavljenoj na tamošnjme lokalnom portalu, Irma Antonia Plavčiću kazala je da se u ovoj lokalnoj zajednici, u predizborno vrijeme, izgubio građanski glas, te potom objektivno i činjenično, između ostalog, kritikovala aktualnu izvršnu vlast i načelnicu, nakon čega su uslijedile salve zastrašujućih prijetnji koje su, srećom, dokumentirane.

Plavčić, u jednom trenutku, navodi: „Negdje u silnom metežu izgubi Visoko i opoziciju, onaj građanski glas koji se očigledno hinjski prikloni drugima zarad vlastitog dupeta. Neka, njima na čast.Svakako, nije sve bilo crno u protekle četiri godine.“ Objasnila je autorica kolumne detaljno svako obećano i ispunjeno, odnosno neispunjeno a dato obećanje, ali i pozvala sugrađane: „Dajte za mjesec dana svoj glas onome ko to doista zaslužuje, ko može vašoj zajednici konkretno pomoći a ne ko lijepo priča i slatko obećava“. Rekli bismo, ne ulazeći u to, da li je Plavčić politički angažirana ili ne, je li simpatizer ove ili one stranke, kako je ovdje riječ o slobodnom izričaju koji čak, i da jeste napisan u određene političke svrhe, ne zaslužuje jezik linča. A, to se, prema dostupnoj dokumentaciji zapravo događa.

Nakon objave ove kolumne, autorici je u inbox društvenih mreža stigla ozbiljna prijetnja koja liči na sve sem na civiliziranu prepisku: „Sta se ti javljaš k...o jedna sve ti j...m. K...o d..ti j..... Vidiš u mene nije lažni profil. Upamtit ćeš me kunem ti se droljo.“  Autorica je na twiter profilu javno obznanila prijeteću poruku i identitet osobe.

prva
Međutim, ono što posebno zabrinjava kada govorimo o Visokom jeste to da ovo nije jedina prijetnja upućena građanima ili novinarima iz tog grada, a koja dolazi od iste osobe ili sličnih pojedinaca. Razlog je uvijek bio isti: kritika aktulane načelnice i vlasti u Visokom. To potvrđuju i prijeteće poruke koje su, također, dokumentirane, a u kojima uz psovke i ostalo, stoji: „...Vidjet ćeš kada te autom udarim ko sam“... ili „...kunem ti se od ovog momenta da ću te pljuvati na svakom koraku gdje god te vidim...“ 

dva
Sličnu sudbinu, nedavno je doživjela i kandidatkinja Naše stranke u Visokom  Minela Buljina neposredno nakon debate u kojoj je također kritikovala aktuelnu vlast i načelnicu. U prijetećoj poruci, koja dolazi od istog lica koje je prijetilo Plavčić, stoji:.  „...žvaljo jedna .... proće izbori za 15 dana pa se zapitaj hoćeš li gradom hodati ovco smrdljiva...“ 

tri
Opet, čini se kako je borba za vlast aktualne načelnice, Amre Babić, kulminirala situacijama koje možemo okarakterizirati kao  tragikomične. Takav dojam stječe se iz sljedećeg primjera. U jednom tamošnjem ugostiteljskom, navodno neregistriranom, objektu čiji se vlasnik dovodi u vezu sa  bezrezervnom podrškom načelnici Babić, organizirano je takmičenje u zvučnom pikadu za slijepe i slabovidne osobe.

cetiri

Isti izvori tvrde da je vlasnik jedna od osoba koje se ističu svojim prijetnjama prema svima onima koji ne podržavaju Babićku. U principu, oni koji poznaju aktualnu načelnicu, koja sada na izbore izlazi samostalno, i njenog protukandidata iz reda SDA, Halima Zukića, tvrde, pola u šali, pola u zbilji kako kada prestane ljubav, počinje rat. O razmjerama tog i takvog „rata“ u kojemu je, na primjeru Visokog, sve dozvoljeno - ukoliko se akteri ne urazume - bojimo se kako bi mogli čitati u crnim hronikama, te je krajnje vrijeme da razum nadvlada prizemne strasti.

Ne propustite