Organska hrana u BiH je kvalitetnija nego u Španiji!

Aktuelno
Organska hrana u BiH je kvalitetnija nego u Španiji!
Iako mi se po dolasku u BiH bilo teško naviknuti se na hranu, sada shvatam da je to najviše bila mentalna barijera uzrokovana nostalgijom jer namirnice u slobodnoj prodaji na vašim pijacama, mnogo su kvalitetnije od onih koje ćete naći ovdje, u Španiji.

U poslijednjih desetak godina u Španiji podignuta je svijest o kvalitetu i porjeklu hrane, a ujedno na neki način postalo je i popularno pričati i jesti organski uzgojeno voće i povrće. Riba i plodovi mora koji čine veliki dio naše ishrane, dolaze direktno iz mora, a ne iz nekih ribogojilišta. Zajedno sa rastom popularnosti organskog voća i povrća rasla je i rasprostranjenost urbanih vrtova, malih bašti na kojima pojedinci sade biljke za svoje potrebe, naravno sve bez hemijskih dodataka. Generalno organska hrana nije trend samo u Barseloni, nego u čitavoj zapadnoj Europi gdje  postoje specijalizirane prodavnice koje kvalitet garantuju različitim cetifikatima. Kao i u mnogim drugim stvarima Bosna i Hercegovina ovdje ima veliki potencijal i veliku neiskorištenu šansu.

Iako mi se po dolasku u BiH bilo teško naviknuti se na hranu, sada shvatam da je to najviše bila mentalna barijera uzrokovana nostalgijom jer namirnice u slobodnoj prodaji na vašim pijacama, mnogo su kvalitetnije od onih koje ćete naći ovdje, u Španiji. Sjećam se svojih prvih odlazaka na pijacu i pazarnih dan u Visokom, kada bih od ljudi koji iz okolnih sela donose domaće proizvode kupovala naizgled ružne i grbave komade voća i povrća. Izgledom su se strašno razlikovali od onih uglancanih eksponata koje sam navikla gledati na policama supermarketa. 

Teško da ću ikada zaboraviti mrkve koje sam kupila taj dan, savršenog ukusa dok im je boja bila jedna sasvim nova nijansa narandžaste. Iz dana u dan istraživala sam i sa ostalim vrstama povrća, a moje oduševljenje je raslo. Ako se dobro sjećam, vrhunac oduševljenja bio je susret sa domaćim bagremovim medom. Stalno sam tražila i kupovala stvari za koje su mi trgovci govorili da su „domaće“ misleći da je to svojevrstan brend organske hrane (shvatite da sam tada tek počinjala učiti jezik). Razočarenje je došlo sa zimom kada sam shvatila da su domaće namirnice dostupne uglavnom u ljeto i jesen. 

Trenutno sam opet u Barseloni i ono što mi najviše nedostaje su voće i povrće neuglednog oblika ali izvanrednog ukusa. Prateći cijene vidim da su u organskim šopovima sigurno 5-6 puta skuplje nego na sarajevskoj pijaci Grbavica na kojoj sam kupovala.  Ako već ne možete izvoziti organsku hranu, promovišite je kao turističku atrakciju i jedite je što više jer jednog dana mogla bi postati skupa i nedostupna baš kao na zapadu.

Španska riječ za danas hrana = comida

 

Ne propustite