Predstavljena publikacija "IN MEMORIAM – Centar Sarajevo (1992 – 1995)"

Aktuelno
Predstavljena publikacija "IN MEMORIAM – Centar Sarajevo (1992 – 1995)"
Publikacija pod nazivom "IN MEMORIAM – Centar Sarajevo (1992 – 1995)" predstavljena je danas u sarajevskom Kinu Meeting Point, povodom Međunarodnog dana mira. Predstavili su je članovi Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), koji rade na prikupljanju podataka o mjestima gdje su izgrađeni spomenici žrtvama proteklog rata u BiH.

Publikacija pod nazivom "IN MEMORIAM – Centar Sarajevo (1992 – 1995)" predstavljena je danas u sarajevskom Kinu Meeting Point, povodom Međunarodnog dana mira. Predstavili su je članovi Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), koji rade na prikupljanju podataka o mjestima gdje su izgrađeni spomenici žrtvama proteklog rata u BiH.

"Na taj način dokumentujemo podatke kako bi se stvorila jedinstvena baza podataka – Centralna evidencija spomenika, ali i izvršila analiza istih uz pomoć stručnjaka, u svrhu donošenja određenih preporuka i prijedloga, kada je riječ o memorijalizaciji u našoj zemlji. Na osnovu podrške Općine Centar Sarajevo, odnosno Službe za obrazovanje, kulturu i sport dobili smo priliku da dokumentujemo prikupljene podatke o spomenicima i spomen-obilježjima izgrađenim na području Općine Centar, a koji su posvećeni stradanjima tokom rata devedesetih", kazali su nam iz UDIK-a.

Uništeni podaci tokom demonstracija

Edvin Kanka Ćudić, koordinator UDIK-a, kazao je na danas održanoj konferenciji za medije da su na osnovu zahtjeva upućenog Općini Centar dobili odgovor u kome stoji da Općina Centar ne posjeduje informacije o izgrađenim spomenicima jer je arhiva ove institucije uništena tokom demonstracija 2014. godine.

"Iz tog razloga, istraživanje i dokumentovanje spomenika na području ove općine sprovođeno je najprije desk istraživanjem UDIK tima, a potom i izlaskom na teren kako bi se provjerili prethodno sakupljeni podaci i izvršilo popisivanje novih spomenika. Osim popisivanja, rad na terenu podrazumijevao je i fotografisanje svakog spomen-obilježja. Takođe, prilikom istraživanja značajnu ulogu imali su i građani općine Centar koji su dostavljali podatke o spomenicima koji su izgrađeni u njihovoj okolini", kazao je on na konferenciji za medije.

U okviru ove publikacije koja nosi naziv "IN MEMORIAM – Centar Sarajevo (1992 – 1995)" nalaze se podaci o izgrađenim spomenicima sa fotografijama, ali i rezultati istraživanja koje je UDIK proveo na području općine Centar Sarajevo sa ciljem prikupljanja što većeg broja podataka o spomen-obilježjima izgrađenim na ovom području, a koji su posvećeni žrtvama proteklog rata u BiH. S obzirom na to da je ovo kompleksna problematika koja nije dobijala mnogo pažnje od institucija i javnosti, uložen je poseban trud i napor UDIK-ovog tima kako bi se prikupili što tačniji podaci.

Više spomenika posvećenih borcima nego civilima

Iz UDIK-a su napomenuli da je postojala mogućnost pojave grešaka prilikom istraživanja i prikupljanja podataka, te da podaci koji se nalaze unutar ove publikacije ne moraju nužno biti kompletirani.

"Prema našem istraživanju provedenog na području Općine Centar Sarajevo izgrađena su 42 spomen – obilježja posvećena poginulima i stradalima tokom rata protiv BiH (1992 – 1995). Više je spomen-obilježja posvećenih poginulim borcima nego civilima. Tako je od ukupnog broja spomen-obilježja 17 posvećeno civilnim žrtvama rata, a 25 ih je izgrađeno kao čin odavanja počasti poginulim pripadnicima vojnih jedinica, najčešće pripadnika ARBiH, ali i MUP-a, te pripadnika stranih vojnih jedinica", kazao je Ćudić i dodao:

"Poznato je da općina Centar Sarajevo se sastoji iz 15 mjesnih zajednica. Spomen – obilježja su izgrađena u 12 mjesnih zajednica, a to su: Betanija – Šip, Breka – Koševo II, Ciglane – Gorica, Džidžikovac – Koševo I, Hrastovi – Mrkovići, Koševsko Brdo, Marijin Dvor – Crni Vrh, Mejtaš – Bjelave, Pionirska dolina – Nahorevo, Skenderija – Podtekija, Soukbunar i Trg oslobođenja – Centar. Radi se uglavnom o većim spomen – pločama, odnosno spomenicima (43%), ali nerijetke su i manje spomen – ploče (36%). 21% izgrađenih spomen – obilježja odnosi se na druge vrste spomenika, kao što su skulpture, fontane, nišani, mezarja, spomen – sobe i dr. Na teritoriji mjesnih zajednica Bardakčije, Donji Velešići i Park – Višnjik nema izgrađenih spomen obilježja posvećenim stradanjima devedesetih."

Na osnovu provedenog istraživanja da se zaključiti da je najveći broj spomen-obilježja izgrađen na području mjesne zajednice Trg Oslobođenja – Centar. Oko trećine izgrađenih spomenika nalazi se na prostoru ove mjesne zajednice. Ovaj podatak vrijedi i kada se govori o spomenicima posvećenim stradanju civila, ali i spomenicima posvećenim nastradalim borcima.

"Kada se radi o etničkoj pripadnosti žrtava da se zaključiti da je 60 posto spomenika posvećeno stradalim Bošnjacima, oko 30% izgrađenih spomenika posvećeno je stradanju lica iz više različitih etničkih grupa, a 10% stranim državljanima", kazao je koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić na konferenciji.

Detaljnija evidencija spomen obilježja biće predstavljena u decembru 2016. godine na konferenciji u Sarajevu, kada će se prikazati podaci u vidu internetske stranice i štampane knjige. Napomena: Kanton Sarajevo ima 268 izgrađenih spomenika (najviše Novi Grad Sarajevo 55 spomenika, a najmanje Trnovo 19 i Ilidža 14 spomenika).

(Novi.ba)

Ne propustite