RS mijenja zakon o praznicima

Bosna i Hercegovina
RS mijenja zakon o praznicima
Predsjednik Narodne Skupštine Nedjeljko Čubrilović je nakon završenog skupštinskog kolegijuma rekao da je to zatraženo u sklopu razmatranja Odluka Ustavnog suda BiH o obustavi održavanja referenduma i preispitivanju odluke o 9. januaru kao Danu republike.

Kolegij Narodne skupština RS zatražio je danas od Vlade ovog bh. entiteta da u skupštinsku proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o praznicima. 

Predsjednik Narodne Skupštine Nedjeljko Čubrilović je nakon završenog skupštinskog kolegija kazao kako je to zatraženo u sklopu razmatranja Odluka Ustavnog suda BiH o obustavi održavanja referenduma i preispitivanju odluke o 9. januaru kao Danu republike.

Odluke na referendumu u Republici Srpskoj, koji će "sigurno biti održan 25. septembra", bit će savjetodavne, rekao je danas potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić.

- Ustavni sud BiH bi trebao da bude sretan, jer je ovo jedini postupak koji ima veze s poštovanjem njegovih odluka, jer smo uputili zahtjev za izmjenu Zakona o praznicima i referendum je samo dio procedure – ustvrdio je.

On tvrdi kako će se usvajanjem novog zakona o praznicima u RS-u završiti procedura, po osnovu prvog zahtjeva Ustavnog suda BiH, a već 26. septembra smirit će se tenzije.

Stevandić je dodao da referendum nije usmjeren protiv Bošnjaka.

- Niko nije ugrožen – dodao je i pozvao na toleranciju i mir.

 

 

Ne propustite