PAD TITANA: Zašto tonu BH Telecom i HT Eronet?

Biznis
PAD TITANA: Zašto tonu BH Telecom i HT Eronet?
Zašto padaju giganti poput BH Telecoma i HT Eroneta, čiji se džepovi pune novcem ova dva giganta ili su jednostavno samo neperspektivni na tržištu - sve ovo pitanja su za milion maraka (ili nisu)?

Zašto padaju giganti poput BH Telecoma i HT Eroneta, čiji se džepovi pune novcem ovih kompanija ili su jednostavno samo neperspektivni na tržištu - sve ovo pitanja su za milion maraka (ili nisu)?

Naime, BH Telecom je u prvom pologudištu ove godine ostvario neto dobit od 32,3 miliona KM što je lošiji rezultat u odnosu na isti period prošle godine, kada je dobit iznosila 39,6 miliona maraka. Smanjeni su i poslovni prihodi ove firme dok su poslovni rashodi povećani u odnosu na godinu ranije sa 213.2 na 218.8 miliona maraka. Također, BH Telecom je od finansijskih aktivnosti ostvario dobit od 2,0 mil. KM, dok je po osnovu ostalih prihoda i rashoda zabilježen gubitak od 562 hiljade maraka. 

Slična situacija je i u HT Eronetu. Naime, u prošloj godini Eronet je zabilježio neto dobit od 1,4 miliona KM. Treba napomenuti da je samo tri godine ranije, dakle, u 2012. godini zabilježena dobit od 17.9 miliona maraka. Ova kompanija zabilježila je i pad prihoda sa 261 milion KM u 2012. godini na 221 milion maraka u prošloj. 

Sudbina ova dva operatera je, bez obzira na situaciju za sada nepoznata. A kockice će se posložiti tek nakon što bude sačinjena sveobuhvatna finansijska i operativna analiza stanja, u finansijskim krugovima poznata pod nazivom "due diligence". Ova "dubinska analiza" pokazat će da telekom operateri trebaju biti restrukturirani, dokapitalizirani prodajom dijela dionica ili što je najvjerovatnije, smatraju brojni stručnjaci, privatizirani. 

Međutim, nameće se pitanje zašto prodavati sada BH Telecom? Zašto se to nije uradilo prije kada je Telecom suvereno vladao bh tržištem, kada je tržišni udjel  bio više nego dobar, kada se bilježio konstantni rast broja mobilnih pretplatnika, stabilan broj fiksnih, rast korisnika ADSL itd. Odgovor na to pitanje mogao bi biti zato što je BiH poznata po razvijenom "ekonomskom patriotizmu" ili možda što je tada preče od zarade i dobrobiti za državu bilo važnije dopunjavati vlastite i stranačke bankovne račune. A sada, pa i sada su prioriteti, prema svemu sudeći isti. Princip također, oslabiti pa prodati pošto po to... 

Analizom koja se trenutno provodi trebala bi se pored ostalog utvrditi i vrijednost ova dva, već oslabljena, operatera.  Na ovakvu analizu federalna Vlada se obavezala Pismom namjere na osnovu kojeg je Međunarodni monetarni fond odobrio novi kredit našoj zemlji, a opće je poznato da bi većina bh. vlastodržaca i rođenu majku dala, prodala i obećala za evropske milione pa s tim u vezi u "dobre namjere" federalne Vlade itekako treba sumnjati.

Rok za izradu ove analize je kraj oktobra stoga bi vro brzo trebala biti poznata i sudbina ova dva federalna giganta. 

 

Ne propustite